Thuvine-bewoner Theo van Haren met Bas. Naast hem activiteitenbegeleidster Helga van den Aardweg en mede-bewoonster Catherina Beumer.
Thuvine-bewoner Theo van Haren met Bas. Naast hem activiteitenbegeleidster Helga van den Aardweg en mede-bewoonster Catherina Beumer. (Foto: René Nijhuis)

Thuvine is verliefd op pup Bas

Woonzorgcentrum Thuvine heeft sinds een paar weken een eigen huishond, genaamd Bas. Nu al lopen de bewoners met hem weg. Activiteitenbegeleidster Helga van den Aardweg: "Zeg maar gerust dat iedereen hier in huis verliefd is op Bas."

Een verpleeghuis met een eigen huishond. Je zou kunnen denken: veel gekker moet het niet worden. Maar een ander vertrekpunt is: als de bewoners het gezellig vinden en de opvang van de hond goed is geregeld, waarom dan niet? Op die laatste manier zat de leiding van Thuvine in het verhaal. Een verhaal dat begon met de reacties van bewoners op honden die medewerkers wel eens meenamen naar hun werk. Helga: "Ze vonden het leuk, een hond op de afdeling die voor vrolijkheid zorgde."

Het balletje ging rollen. Wat voor soort hond zou passen tussen (dementerende) bewoners? Hoe komen we aan zo'n hond, wat kost dat en wie gaat hem verzorgen? De antwoorden op deze vragen werden gevonden. Een labradoedel (een kruising tussen een labrador en een poedel) zou goed passen en bijna om de hoek, in Duiven zelf, bleek een fokker van dit ras te zitten.

'Een en al enthousiasme en vrolijkheid'
De zorgvraag werd opgelost door Helga van den Aardweg zelf. Helga: "Ik heb met mijn man overlegd en we hebben ons opgeworpen als thuisbasis voor een Thuvine-hond. Mijn collega Nancy Raben fungeert als achterwacht in het geval er met ons iets is."

Dan was er uiteraard nog Pleyade. Het zorgbedrijf waar Thuvine onder valt, eiste een gedegen plan van aanpak. Dat kwam er en vervolgens stond niets de komst van een hond meer in de weg. Eind augustus snuffelde Bas voor het eerst rond in Thuvine. Helga: "De regel is nu dat hij tot tien uur in zijn mand ligt bij mij op kantoor. Tegen die tijd is de boel in huis op orde en dan gaat hij naar een van de huiskamers."

Vanaf de eerste dag gaat het perfect. Helga: "Bas is een lief en sociaal beest. Een en al enthousiasme en vrolijkheid. De bewoners vinden het prachtig. Je hoeft maar naar de gezichten te kijken en je weet genoeg. Iedereen in huis is verliefd op Bas."

Vanuit Pleyade wordt meegekeken hoe dit experiment uitpakt. Helga: "Ik sluit niet uit dat straks meer van onze verpleeghuizen een huishond hebben."

Meer berichten