Wendy de Haan, coördinator van Rode Kruis Welfare Duiven, samen met andere vrijwilligers en ouderen die spullen maken voor de verkoopdag.
Wendy de Haan, coördinator van Rode Kruis Welfare Duiven, samen met andere vrijwilligers en ouderen die spullen maken voor de verkoopdag.

Welfare gaat zelfstandig verder

Aan alles komt een keer een eind. Rode Kruis Nederland stopt eind dit jaar met het welfarewerk (of welzijnswerk). In Duiven zijn de vrijwilligers 'boos, verdrietig en teleurgesteld'. Ze gaan zelfstandig verder onder de vlag van de Parkflat.

De woorden komen uit de mond van Wendy de Haan, coördinator van Rode Kruis Welfare Duiven. Haar toelichting: "Het Rode Kruis heeft besloten met alle sociale activiteiten te stoppen. Wij vinden het jammer, maar wat kunnen we doen? Bij een organisatie als het Rode Kruis wordt over je hoofd heen beslist. Ze gaan echt niet eerst aan ons vragen wat wij ervan vinden."

Op zaterdag 9 november van 09.00 tot 13.00 uur wordt onder de vlag van Rode Kruis Welfare nog een laatste verkoopdag gehouden in de ontmoetingsruimte van Thuvine/Parkflat. Het aanbod van zelfgemaakte spulletjes is zeer gevarieerd, verzekert Wendy de Haan. Van kindertruien tot geborduurde schorten, van gebreide babykleding tot houten vogelhuisjes en van voederplanken en insectenhuisjes tot kerststallen en kerst- en verjaardagskaarten. Slagerij Kersten zorgt voor erwtensoep en er is koffie en thee. Wendy: "We gaan alles tegen aantrekkelijke prijsjes verkopen. Van deze laatste welfare-dag willen we echt een succes maken. De opbrengst komt helemaal ten goede aan de bewoners van Thuvine en de Parkflat die alle spullen hebben gemaakt. Met kerst gaan we ze verrassen met een mooi cadeau."

Wendy de Haan en veel andere vrijwilligers gaan na 1 januari verder onder de vlag van de Parkflat. Wendy: "Omdat het veel te mooi is om er helemaal mee te stoppen. Welfare in Duiven bestaat sinds 1970 en het uitgangspunt is nooit veranderd: onder begeleiding van vrijwilligers samen leuke dingen doen en leuke dingen maken, en die jaarlijks tijdens een welfare-dag verkopen."

Bijzonder aan de groep in Duiven is altijd geweest dat het een combinatie was van vrouwen én mannen. Zo'n gemengde samenstelling zag je bijna nergens in Nederland. Wendy: "Helaas is het aantal mannen de laatste jaren ook bij ons geminimaliseerd. Maar goed, met iedereen die we nog aan boord hebben gaan wij als vrijwilligers verder. We doen die mensen een plezier en we beleven er als vrijwilligers zelf plezier aan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden