Welkom bij Dickens in de Liemers. Een foto gemaakt tijdens de editie van vorig jaar.
Welkom bij Dickens in de Liemers. Een foto gemaakt tijdens de editie van vorig jaar.

Eerste lustrum Dickens in de Liemers

Het is dit jaar het vijfde jaar van Dickens in de Liemers. De kerstmarkt en -manifestatie in het Horsterpark in Duiven die iedere editie meer mensen op de been brengt. De organisatie van het eerste lustrum verloopt op rolletjes, vertelt organisator André Oudendag.

Het duurt nog een flink aantal weken, maar in het Horsterpark klinkt al regelmatig het lied van de arbeid. Er wordt volop gewerkt aan Dickens in de Liemers 2019 om het straks, op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 december, tiptop voor elkaar te hebben. André Oudendag: "Er wordt weer wat neergezet hoor. Vrijwilligers bouwen bijvoorbeeld een oud-Hollands theater en lantaarnpalen worden allemaal met de hand gemaakt. Er komt ook 1500 meter aan houten vlonders te liggen, zodat mensen die niet goed ter been zijn toch uit de voeten kunnen. Ik verbaas me nog iedere keer over al die mensen die zich inzetten. Weer of geen weer, ze zijn aan het werk."

Logische vraag: hoe verklaart hij het succes van Dickens in de Liemers? André: "We hebben iets neergezet. Zoals met alles zijn we klein begonnen. Na het eerste jaar hebben we het langzaam uitgebouwd. Na twee of drie jaar heb je wel in de gaten of iets aanslaat, en Dickens slóeg aan. Aan de vooravond van ons lustrum durf ik te stellen dat het evenement een vaste plek heeft in de Liemerse samenleving. Het is geborgd en natuurlijk zijn we daar blij mee en trots op."

Bij Dickens-evenementen (er zijn er vele) draait het om (kerst)sfeer. Maar dat is in het geval van de Duivense Dickens niet het enige, volgens André Oudendag. "Die speciale sfeer krijg je bij ons mede vanwege de betrokkenheid van mensen met een beperking, die werken in het theepaviljoen. Die zien het als hún evenement en van oudsher is het dat ook. Ze leveren zowel in de aanloop naar als tijdens het spektakel een wezenlijke bijdrage. Belangrijk is ook de locatie zelf. Het Horsterpark leent zich bij uitstek voor een evenement als dit."

De lustrumeditie van Dickens in de Liemers staat voor een groot deel in de steigers. De marktkramen zijn verhuurd (Andre: 'Marktkooplui gaan Dickens als een soort reünie zien'), het programma is rond en de financiën 'bijna'. Opvallend is dat bekende artiesten en bands als de Politie BigBand Oost-Nederland en poppenspeler en theatermaker Jasper Kurving uit Didam naar Dickens in de Liemers komen. André: "Dat die interesse hebben, zegt veel. We hebben inmiddels enige bekendheid en een goede naam, en dan wordt alles een stuk makkelijker."

Als voorbeeld van die populariteit noemt André Oudendag ook de Rabobank Clubkas Campagne. Een actie ten behoeve van verenigingen en stichtingen, die draait om publieksstemmen. André: "Leuk vanwege het geld dat het opbrengt, maar ook omdat we als driedaags evenementje net zo veel stemmen binnenhalen als verenigingen die al tientallen jaren bestaan."

Tijdens Dickens in de Liemers kan de organisatie nog vrijwilligers gebruiken. Kijk op: www.dickensindeliemers.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden