Henk de Beijer met zijn vinding ClimateBooster, die de energietransitie voor iedereen tastbaar en betaalbaar maakt.
Henk de Beijer met zijn vinding ClimateBooster, die de energietransitie voor iedereen tastbaar en betaalbaar maakt. (Foto: René Nijhuis)

Duivense dag van de ondernemer

MKB-Nederland vindt dat ondernemers een dag verdienen waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom is de derde vrijdag van november uitgeroepen tot 'Dag van de Ondernemer'. MKB Duiven maakt daar de 'Duivense Dag van de Ondernemer' van en vult het op 15 november in met een bijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.

Sprekers daar zijn burgemeester Rik de Lange en ondernemer Henk de Beijer. De burgemeester zoomt in op het economisch klimaat, de ontwikkelingen dit jaar en de verwachtingen ten aanzien van volgend jaar. Het wordt één van de laatste publieke optredens van Rik de Lange, die op 30 november afzwaait als eerste burger van de gemeente.

Ongetwijfeld interessant is ook het verhaal van Henk de Beijer. De man die enkele weken geleden met zijn in Duiven gevestigde bedrijf ClimateBooster de Jan Terlouw Innovatieprijs won. Een kroon op het werk van De Beijer die al bijna veertig jaar naam maakt op het gebied van innovatieonderzoek en het ontwikkelen van duurzame energieproducten. Een pionier die ook tal van ondernemers hielp bij het stroomlijnen en winstgevend maken van hun bedrijf. Zijn laatste, recent bekroonde vinding ClimateBooster, is een ventilatorsysteem dat aan een radiator kan worden vastgeklikt. Het geluidloze apparaat zorgt ervoor dat het energiegebruik daalt. Henk de Beijer: "We gaan toe naar lage temperaturen-verwarmingssystemen. In plaats van water dat met een temperatuur van 75 graden in de radiator komt en er met 65 graden weer uit gaat, krijgen we systemen met temperaturen van 55 en 45 graden. Het gevolg is dat een radiator maar 600 watt levert in plaats van 1200 watt en dus is er een comfortprobleem. Anders gezegd: het wordt koud in die kamer. De ClimateBooster zorgt ervoor dat het wattage weer wordt opgekrikt. Het werkt altijd, zowel in combinatie met een cv-ketel als met een warmtepomp. Van een investering in een ClimateBooster krijg je nooit spijt. Ook omdat je er energie mee bespaart."

Henk de Beijer heeft inmiddels samen met arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor de productie ter hand genomen. Hij verwacht dat de omzet van ClimateBooster volgend jaar zo'n 500 procent plust. "Vergis je niet, alleen in Nederland hangen al vijftig miljoen radiatoren."

Dat hij de Jan Terlouw Innovatieprijs won, stemt Henk de Beijer trots. "Vooral het feit dat Jan Terlouw de prijs zelf uitreikte, heb ik als speciaal ervaren. Terlouw staat bij mij in hoog aanzien. Vanwege zijn 'touwtje uit de brievenbus'-verhaal, maar vergeet ook niet dat hij van huis uit een natuurkundige is. Een man die ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds heel goed op de hoogte is als het gaat over de energietransitie en innovatie."

De vierde editie van de 'Duivense dag van de Ondernemer' bij Brasserie Een Mooie Dag op vrijdag 15 november begint om 16.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Het informatieve gedeelte wordt gecombineerd met een vrijdagmiddagborrel. Ook ondernemers die geen lid zijn van MKB Duiven zijn welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden