Peter Pennekamp in het hok bij zijn duiven.
Peter Pennekamp in het hok bij zijn duiven.

Genieten als een duif 'op het hok valt'

Peter Pennekamp is met zijn duiven Nederlands kampioen geworden in de afstandsklasse 500-800 kilometer. De kroon op een mooie hobby, vindt de Westervoorter.

Nog welgeteld acht duivenmelkers telt Westervoort en de kans dat het er de komende jaren meer worden is klein. De duivensport is op z'n retour als gevolg van de vergrijzing en het gebrek aan ruimte. Peter Pennekamp heeft aan de achterzijde van zijn huis aan de Dorpstraat nog volop ruimte, maar wie kan hem dat nazeggen in een land waarin ruimte schaars wordt?

Maar daar gaat het nu niet over. Terug naar de duivensport, waarin Peter Pennekamp (50) uitblinkt. Het succes is hem niet komen aanwaaien. Al in 1983 kwam hij via een schoolvriend in contact met het houden van duiven. Er waren ook jaren dat het er vanwege drukke werkzaamheden niet van kwam, maar sinds 2007 is hij weer fanatiek met duiven bezig. Iedere ochtend om zes uur opstaan om het hok open te zetten, zodat zijn 125 duiven kunnen 'trainen' (lees: vlieguren maken). Om acht uur zijn ze allemaal weer binnen. Dan kan er gerust en gegeten worden en kan Peter Pennekamp een begin maken met zijn werkdag. Uiteraard vragen de duiven ook in de avonduren de nodige tijd. Zo gaat dat met een hobby.

Dat dit seizoen succesvol was en bekroond kon worden met een Nederlandse titel, heeft alles te maken met een goede lichting duiven. De competitie omvatte zes wedstrijden, de vijf beste resultaten telden mee voor de eindrangschikking. Peter: "Iedere wedstrijd werden de uitslagen van de duiven van iedere deelnemer opgeteld en gedeeld door het aantal duiven waarmee hij meedeed. Zo krijg je een heel eerlijke competitie."

Op wedstrijddagen is de spanning te snijden bij Peter Pennekamp thuis. "De duiven worden 's morgens losgelaten, vaak ergens in de zuidelijke helft van Frankrijk. Afhankelijk van de afstand en het weer, doen ze er acht tot tien uur over om naar huis te vliegen. Dat ze zo snel mogelijk naar huis willen is puur instinct. De goede duiven vliegen in één keer door. Drinken doen ze door over een meer te vliegen en wat water op te slurpen. Tegen de tijd dat ik ze thuis verwacht, zit ik bij het hok. Het mooiste moment is als ze 'op het hok vallen', zoals dat heet. Met een chip die ze om hun poot hebben wordt dan ook direct de tijd gescand. Ze zijn vaak echt kapot en blij dat ze thuis zijn en kunnen eten."

Aan de basis van de wedstrijdsport staat de fokkerij. Ook daar houdt Peter Pennekamp zich intensief mee bezig. Door schade en schande is hij wijs geworden. "De kans dat de zoon van Johan Cruijff goed kan voetballen, is groter dan de kans dat mijn zoon of jouw zoon goed kan voetballen. Maar garanties heb je nooit. Zo is het ook in de duivensport. Het is altijd weer selecteren, proberen en hopen. Dat maakt het ook mooi."

De huldiging van Peter Pennekamp als Nederlands kampioen is op 21 december tijdens het ledenraadsoverleg van de duivensportbond in Wijchen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden