Maarten van der Geest (rechts) en penningmeester Richard Rigter van MKB Duiven met een impressie van het kunstwerk.
Maarten van der Geest (rechts) en penningmeester Richard Rigter van MKB Duiven met een impressie van het kunstwerk.

Crowdfunding-actie voor kunstwerk

De Duivense kunstenaar Maarten van der Geest heeft het initiatief genomen voor een kunstwerk de 'Poort van Duiven' op de Paul Verhoef-rotonde. Het ontwerp is klaar en de Kunstadviescommissie van de gemeente heeft goedkeuring gegeven aan het plan. Nu de financiën nog. Maarten van der Geest is een crowdfunding-actie begonnen.

Het moet een kunstwerk worden van en voor alle inwoners. Een kunstwerk waar iedereen van kan genieten. Vandaar dat Maarten van der Geest hoopt dat Duivense bedrijven en inwoners van Duiven willen bijdragen aan het project. Maarten: "Ik heb goede hoop dat het gaat lukken. Als het een beetje meezit, kan het kunstwerk nog voor de zomer van 2020 worden onthuld."

Realisatie van de 'Poort van Duiven' gaat wel over serieus geld: 45.000 euro. Maarten van der Geest heeft een aanvraag ingediend bij de provincie Gelderland voor een subsidie, maar die zal niet toereikend zijn. Daarom hoopt de Duivense kunstenaar op financiële steun van ondernemers en particulieren uit de gemeente om zijn droom te kunnen verwezenlijken.

Bij zijn crowdfunding-actie krijgt Van der Geest steun van ondernemersvereniging MKB Duiven. Speciaal voor de actie is een bankrekeningnummer geopend en penningmeester Richard Rigter van MKB Duiven is bereid toezicht te houden op een ordentelijk en transparant verloop van de actie. Bijdragen kan via de site www.doneeractie.nl/actie/39068. Daarop is ook te zien hoeveel geld er reeds is ingezameld.

De 'Poort van Duiven' moet komen op de Paul Verhoef-rotonde op de kruising van de Rijksweg en de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat. Het kunstwerk dat Maarten van der Geest heeft ontworpen bestaat uit een stalen buizenconstructie in de vorm van een dorp. Deze 'levenslijn' staat symbool voor de samenleving van Duiven, Groessen en Loo. Het verbeeldt wat de inwoners met elkaar verbindt. Opvallend onderdeel van de constructie is een toegangspoort. Op de plek van de rotonde stond vroeger een tolpoort. De 'Poort van Duiven' is daarmee niet toevallig de werknaam van het kunstwerk.

Op de constructie worden maximaal acht, gekleurde sculpturen geplaatst. De ontwerpen daarvan worden gebaseerd op wat volgens inwoners kenmerkend is voor Duiven, Groessen en Loo. Hiervoor gaat de kunstenaar contact leggen met buurtbewoners, verenigingen en organisaties. Daarnaast worden inwoners uitgenodigd om input te leveren.

Maarten: "Iedereen kan meedenken over wat hij of zij kenmerkend vindt voor onze lokale samenleving. Zodra de acht kenmerken bekend zijn, nodig ik vijfhonderd leerlingen van basisscholen uit om van deze kenmerken een tekening te maken. Op basis daarvan maak ik de sculpturen van glasfiber. Ze krijgen vrolijke kleuren."

Kijk op Facebook ('Poort van Duiven') voor meer informatie over het project en de crowdfunding-actie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden