Toeristenbelasting is hoog in gemeente Duiven

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Duiven betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Westervoort is een van de weinige gemeentes zonder toeristenbelasting.

Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente Duiven een belasting van 1,90 euro. Dit is een groei van 2,7% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog 1,85 euro per nacht was. Dit blijkt uit onderzoek van vakantievergelijker Vakanty.nl. De logiesbelasting in Duiven van 1,90 euro is hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (1,38 euro per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Gelderland (1,22 euro per nacht). De duurste gemeente in de provincie Gelderland is Zaltbommel met een toeristentax van 2,97 euro per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax.

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente.

De toeristenbelasting is al jaren een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn dat klanten of toeristen uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden