GABA IJsbaan in Duiven.
GABA IJsbaan in Duiven.

De ijsbaan, wat is er anders dit jaar?

Binnenkort gaat de GABA IJsbaan in Duiven weer open. Op vrijdag 6 december. Een maand lang, tot en met zondag 5 januari. Voor de veertiende achtereenvolgende keer ijspret voor iedereen.

De organisatie verwacht wederom zo'n 100.000 bezoekers. Uiteraard blijft de combinatie met het uitdelen van kerstpakketten aan minima-gezinnen. Maar wat is er anders dit jaar? Voorzitter Rob Vissers van de organiserende Stichting Winterevenementen Duiven legt uit.

1. De ligging
Nee, geen grote verplaatsing. De ijsbaan komt opnieuw op het evenemententerrein naast het gemeentehuis, waar vroeger sporthal De Spelleward stond. De baan komt wel dichter op de weg te staan. Rob Vissers: "We willen meer de verbinding met het centrum tot stand brengen. Een gevoel creëren van: 'de ijsbaan staat midden in de samenleving."

2. De buitenbaan overdekt
De buitenbaan is dit jaar niet echt een buitenbaan meer in de letterlijke betekenis van het woord. Hij krijgt een overkapping. Rob Vissers: "De buitenbaan was een beetje een zorgenkindje. Als het regende moesten we de baan sluiten en het ijs was ook vaak slecht. Dat ondervangen we met een overkapping. De buitenbaan komt aan de kant van de weg en blijft zo voor het gevoel toch een beetje een buitenbaan."

3. Chillplek
Moderne jongeren willen chillen. Daarin voorziet de organisatie met het inrichten van een speciale plek. Rob Vissers: "Midden op het ijs. Er komen bankjes en statafels. Veel mooier kun je het niet hebben, toch?"

4. Horeca vergroot
Het horecapaviljoen wordt een derde groter. Niet meer 15 bij 15 meter, maar 15 bij 20. Rob Vissers: "Dat is gewoon nodig. Zeker op de avonden van de curlingcompetitie konden we geen kant uit. Dit geeft wat lucht. Tegelijkertijd hebben we een maximum gesteld aan het aantal curlingteams dat mee kan doen: 110. Het moet wel enigszins te behappen blijven."

5. Achter de schermen
Wat gebeurt er ondertussen achter de schermen? Wat zijn de uitdagingen voor de organisatie die voor de buitenwereld niet direct zichtbaar zijn? Rob Vissers: "Het contract met GABA loopt na deze editie af. Er moet een nieuwe naamsponsor komen, maar die hebben we nog niet in beeld. Een ander dingetje is de commerciële baan in Zevenaar. In hoeverre gaat die invloed hebben op onze exploitatie? Ik ben daar niet somber over, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor het feit dat die baan er komt. Of ik daarvan baal? Het voelt in ieder geval niet echt goed. We hebben altijd gezegd dat de baan in Duiven een baan is voor de hele Liemers. We ondersteunen met kerstpakketten ook minima in de héle Liemers, dus ook die in Zevenaar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden