Duivense ijsbaan. Opening op vrijdagavond 6 december om 19.00 uur.
Duivense ijsbaan. Opening op vrijdagavond 6 december om 19.00 uur.

Schaatsen, het hoort bij Duiven

Je zou het een iets verlaat Sinterklaascadeautje kunnen noemen voor Duiven en de Liemers. De opening van de Gaba-ijsbaan aanstaande vrijdag 6 december om 19.00 uur. De ijsbaan maakt ieder jaar de tongen los. En er wordt op geschaatst.

De kans dat een jonge man of vrouw uit Duiven ooit wereldkampioen schaatsen wordt, is procentueel gezien flink groter dan de kans dat iemand uit een andere gemeente met een vergelijkbare omvang de beste van de wereld wordt. De uitleg is simpel. In Duiven staan veel kinderen van jongs af aan op schaatsen. Dat is in een tijd waarin natuurijs zeldzaam is lang niet overal het geval. Blijft een feit dat ook de kans dat iemand uit Duiven kampioen wordt klein is, maar het gaat om de theorie. Schaatsen en Duiven horen bij elkaar.

Het is voor het veertiende jaar dat de ijsbaan wordt opgebouwd. Rotary Duiven nam in 2004 het initiatief. Indachtig de doelstelling van serviceclubs: van betekenis zijn voor de lokale samenleving. Lions Duiven sloot al snel aan, waarmee het draagvlak werd verbreed. De rest is bekend. De populariteit nam toe. Schaatsen werd weer een sport om te doen en niet alleen om (op tv) naar te kijken. Scholen maakten van een gymnastiekuurtje een schaatsuurtje en de curlingcompetitie groeide en groeide. De KNSB kreeg ook in de gaten dat er in Duiven iets bijzonders gaande was en koppelde IJSTIJD! Festival, een promotieprogramma voor de jeugd, aan de baan.

In een korte beschouwing van het ijsbaanproject mag de minima-actie die eraan is gekoppeld niet ontbreken. Sterker nog: het project zou niet bestaan zonder die actie, die rechtstreeks uit de schoot komt van Rotary Duiven en Lions Duiven. Ook dit jaar worden alle minimagezinnen in de Liemers verblijd met een welgevuld kerstpakket. Tal van bedrijven leveren daar een financiële bijdrage aan of een bijdrage in natura. Opvallend is wel dat voorzitter Rob Vissers van de organiserende Stichting Winterevenementen Duiven elders in deze krant schrijft, dat het niet zo is dat, met alle ervaring die inmiddels aan boord is, de ijsbaan tegenwoordig op een achternamiddag wordt geregeld. Eisen van overheden en andere organisaties veranderen iedere keer weer en uiteraard is er het 'vrijwilligersverhaal': mensen komen en mensen gaan. Ook de Stichting Winterevenementen Duiven is een 'levende' organisatie, met alles wat daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld ook de hele financiële dekking. Nu al kan het bestuur wakker liggen van het feit dat de naamovereenkomst met Gaba na dit jaar afloopt.

Los van alle hobbels en strubbelingen lukt het vrijwilligers al veertien jaar in de decembermaand een prachtige ijsbaan neer te leggen. Een baan waarop mensen samenkomen en plezier hebben. Een zeer geslaagd maatschappelijk project. Hulde aan die vrijwilligers!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden