Winterse sferen in het Openluchtmuseum. Je kunt er schaatsen. sleeën en heerlijke eikelgerechten proeven vanaf 7 december.
Winterse sferen in het Openluchtmuseum. Je kunt er schaatsen. sleeën en heerlijke eikelgerechten proeven vanaf 7 december. (Foto: Nederlands Openluchtmuseum)

Genieten van gevuld eikeldopje met warm eikeldrankje

Zaterdag 7 december opent het Nederlands Openluchtmuseum de deuren voor het publiek: het winterseizoen gaat dan officieel van start. In de koude winters speelt schaarste al eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van mensen: overleven in tijden van kou en schaarste.

Arnhem - Wat is er voor handen om te eten? Onder andere eikels! Fooddesigner Katja Gruijters heeft de eikel omarmd en nodigt bezoekers uit om op 7 en 8 december een gevuld eikeldopje en een warm eikeldrankje te proeven.

Katja Gruijters is fooddesigner van het eerste uur. Al tijdens haar studie aan de Design academy was eten voor haar de manier om beeldend mee te communiceren. Ze dook in het verleden van de eikel en ontwikkelde samen met chef Eric Meursing een gruwelijk lekkere eikelproeverij voor het museum: gevulde eikeldopjes met aardpeer, eikeltjeskaas en dennennaald en een warme eikeltjesdrank met slagroom, ahornsiroop, kaneel en sinaasappelzest.

Tijdens het openingsweekend pakt het museum overdadig uit met verschillende workshops die in het teken staan van schaarste en overvloed. Waar nu vaak eten in overvloed is, was dat vroeger wel anders. Soms was het zo koud dat er nauwelijks eten was voor het hele gezin. Er werd in die tijd veel geweckt en creatief gekookt met kliekjes om de koude, donkere maanden door te komen. In het museum leer je van alles over deze periode.

Ook is de Hollandse winter vanaf 7 december weer in volle glorie te beleven. De prachtig verlichte ijsbaan van 1000 m2 nodigt jong en oud uit om de ijzers onder te binden. Schaatsen zijn gratis te leen. Voor kinderen is er een krabbelbaan, natuurlijk met een ouderwetse stoel om zich aan vast te houden. Verderop in het museum komt iedereen met rode wangen van de sleebaan af. Pak een zwarte band en klim omhoog naar de Standerdmolen, om vervolgens met hoge snelheid naar beneden te roetsjen.

Overal in het Openluchtmuseum komt de geur van echte winterkost je tegemoet: poffertjes, snert en warme chocolademelk. Ga ook naar het Kindererf, waar je een echt Duivekater feestbroodje mag bakken boven het vuur. Wat dat is? Over de naam van dit brood doen spannende verhalen de ronde...

Winter in het Openluchtmuseum duurt tot en met zondag 19 januari.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden