Woning toenmalige Droostraat (links boven), Bierbrouwerij De Star (rechts boven), woning/schuur Rijksweg (links), Havezathe De Magerhorst.
Woning toenmalige Droostraat (links boven), Bierbrouwerij De Star (rechts boven), woning/schuur Rijksweg (links), Havezathe De Magerhorst.

Presentatie over historie van Duiven

Eddy Boss is een echte Duivenaar. Geboren en getogen, zoals dat heet. Hij woont zelfs in het huis waarin hij 62 jaar geleden werd geboren, aan de Woerdstraat. In de loop der jaren heeft hij een enorme hoeveelheid beeldmateriaal en knipsels verzameld over Duiven. Op zondag 19 januari geeft hij een gratis toegankelijke presentatie.

'Rondje Duuve, van alles wat', heeft Eddy Boss zijn presentatie genoemd. Eddy: "Ik neem mensen bij de hand. We doen een rondje door het dorp. Ik laat markante plekken zien van het oude en nieuwe Duiven en geef er een toelichting bij."

Niemand kan dat waarschijnlijk beter dan Eddy Boss. Hij woont niet alleen al 62 jaar in Duiven, hij is van jongs af aan ook geïnteresseerd in de historie van zijn woonomgeving en hij is lid van en actief bij de Historische Kring, Liemers Harmonie Duiven en Schutterij Onderling Genoegen. Zijn privéverzameling oude foto's en krantenartikelen is zeer uitgebreid. Maar wie wat bewaart, wil dat ook delen.

Eddy: "Het delen begon met dat ik op Facebook de groep 'In Duiven gebeurde het' heb aangemaakt. Daar probeer ik bij actuele gebeurtenissen een historisch krantenbericht te plaatsen. Zo heb ik aan het recente vertrek van burgemeester Rik de Lange een bericht gekoppeld van het afscheid van burgemeester Van den Clooster baron Sloet tot Everlo in november 1966. Als afscheidscadeau kreeg hij toen een emmer vol guldens."

Het Duiven van 1966 kan Eddy Boss zich goed herinneren. Een dorp met pakweg vijfduizend inwoners. In de jaren tachtig werden Duiven en Westervoort 'groeikernen' en ging het hard. Inclusief Loo en Groessen telt de gemeente nu rond de 26.000 inwoners.

Er is veel veranderd en veel markante gebouwen hebben plaats moeten maken voor nieuwbouw. Als voorbeelden van gebouwen die bewaard zijn gebleven, noemt Eddy Boss boerderij De Ploen en Havezate Magerhorst 'uit zeventien-honderd-nog wat'. Ook van de voormalige Buurtschap De Droo staan nog twee huizen overeind. Eddy: "Het meest veranderd is misschien wel de oude dorpskern. Daar is weinig meer van over. Wat ik vind van wat ervoor in de plaats is gekomen? Nou, ik kan niet zeggen dat ik het heel gezellig vind."

Hij denkt dat zijn presentatie interessant is voor een breed, Duivens publiek. "In de eerste plaats voor mensen van mijn leeftijd en ouder. Omdat zij nog veel zullen herkennen van vroeger. Maar ik hoop dat ook jongere mensen uit Duiven komen kijken en luisteren. Het gaat over hun eigen woon- en leefomgeving. Daar is toch iedereen tot op zekere hoogte in geïnteresseerd."

De presentatie 'Rondje Duuve, van alles wat' wordt gehouden op zondag 19 januari in 't Muziekhuus van Liemers Harmonie Duiven aan de Visserlaan 39 in Duiven. Aanvang 14.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden is verplicht, vol is vol. Aanmelden kan bij Eddy Boss, nummer 06 1347 5134.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden