Ilse Blaauw bij twee metershoge zakken met blikjes en plastic flesjes die zijn ingeleverd bij de automaat op de ijsbaan in Duiven.
Ilse Blaauw bij twee metershoge zakken met blikjes en plastic flesjes die zijn ingeleverd bij de automaat op de ijsbaan in Duiven.

Statiegeldautomaat blikjes en flesjes een mega-succes

De statiegeldautomaat op de ijsbaan in Duiven voor blikjes en kleine plastic flesjes is een mega-succes. Er zijn al meer dan 6000 blikjes en flesjes ingezameld tegen 9000 gedurende de hele periode van de ijsbaan vorig jaar.

Peggy Blaauw van GoClean de Liemers: "Het aantal van 6000 is van het moment dat de kerstvakantie nog moest beginnen. Echt geweldig. Mensen staan soms in de rij voor de automaat. We gaan ongetwijfeld dik over die 9000 heen."

Vorig jaar stond er voor het eerst een automaat bij de ijsbaan. Een actie van GoClean, een organisatie die streeft naar een zwerfafvalvrije regio. Voor ieder flesje of blikje dat wordt ingeleverd, geeft de automaat een statiegeldbonnetje van vijf cent. De bonnen kunnen worden ingeruild bij het horeca-paviljoen. De automaat wordt gesponsord door Waist Free Oceans en Green Wave Plastics, bedrijven die zich sterk maken voor afvalvrije oceanen.

Blikjes en plastic flesjes vormen 40 procent van het zwerfafval. Volgens Peggy Blaauw toont het succes van de automaat aan dat het geven van statiegeld helpt. "Omdat het iets oplevert nemen mensen de moeite naar de automaat te lopen. Er wordt zelfs gezocht naar flesjes en blikjes. Bijvoorbeeld om een portie poffertjes te kunnen kopen."

De kans is groot dat statiegeld door de rijksoverheid wordt ingevoerd. Organisaties als GoClean kunnen dan worden opgeheven. Peggy Blaauw: "Ho ho, dan blijft er nog 60 procent aan ander zwerfafval over. Maar als het statiegeld er komt, betekent dat wel het bereiken van een mooi tussendoel."

Meer berichten