Burgemeester Huub Hieltjes (rechts) tijdens een oogstfeest in Kapelle, de gemeente waar hij nu nog burgemeester is.
Burgemeester Huub Hieltjes (rechts) tijdens een oogstfeest in Kapelle, de gemeente waar hij nu nog burgemeester is.

'Je zoekt een gemeente die bij je past'

De minister en de koning moeten er nog hun goedkeuring aan geven, maar het staat (vrijwel) vast dat Huub Hieltjes (54) in het voorjaar van 2020 de nieuwe burgemeester wordt van Duiven als opvolger van Rik de Lange. Hieltjes is voorgedragen door de gemeenteraad van Duiven. Wie is de nieuwe man, wat ziet hij in Duiven en wat wil hij? Een introductie.

Voor de in Deventer geboren Huub Hieltjes is Duiven een beetje thuiskomen. Hij woonde tien jaar (zijn tienerjaren) met zijn ouders in Zeddam en zijn familie woont in de regio. Zijn vader en moeder werden zelfs nog iets dichter bij Duiven geboren, respectievelijk in Loil en Didam. Hieltjes: "Ik ken de regio. Een prachtig gebied."

Na de middelbare school deed Huub Hieltjes de opleiding fiscaal recht aan de universiteit van Leiden. Zijn eerste werkgever was de Belastingdienst in Den Haag. Later werkte hij voor het Ministerie van Financiën en NL Financial Investments. In Zuid-Holland werd hij ook politiek actief voor de VVD. Hieltjes was daar twaalf jaar (1995-2007) lid van Provinciale Staten. Hij verhuisde naar Breda. Daar werd hij lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Brabantse Delta. Later werd hij dijkgraaf, voorzitter van het waterschapsbestuur. Begin 2018 ging hij aan de slag als waarnemend burgemeester van het Zeeuwse Kapelle.

Van dijkgraaf naar burgemeester, een logische stap?
Huub Hieltjes: "Niet onlogisch in ieder geval. Ik heb bij de provincie en het waterschap bestuurlijke ervaring opgedaan. Dat beviel me goed, maar ik miste het contact met burgers en ondernemers. Als burgemeester heb je dat wel."

Wat hebben twee jaar Kapelle u geleerd?
"De bevestiging dat ik iemand ben die tussen de mensen wil staan. Het contact met mensen op straat, in de supermarkt, langs de lijn van het voetbalveld, prachtig. Ook werkzaamheden als honderdjarigen bezoeken en bruidsparen die al heel lang samen zijn, vind ik mooi om te doen."

Het burgemeesterschap houdt toch meer in?
"Natuurlijk, dan heb je het over de bestuurlijke kant. Samen met de gemeenteraad, de wethouders en het ambtelijk apparaat werken aan de toekomst. Waar staan we, wat willen we en hoe komen we daar?"

Zegt u het maar: wat wilt u met Duiven?
"Ik ben er nu een paar keer geweest en heb daar zeker ideeën over. Duiven heeft veel te bieden en er is nog meer mogelijk. Maar zolang ik formeel niet ben benoemd, laat ik me daar niet in concreto over uit."

Kunt u wel zeggen wat u aanspreekt in Duiven?
"We hebben het over drie mooie dorpen, waarin mensen nog naar elkaar omkijken. De ideale mix van kleinschaligheid, geborgenheid en de menselijke maat. Met daarnaast het grootschalige van het ondernemerschap. De bedrijventerreinen hebben een ongekende omvang voor een gemeente met de schaal van Duiven. Daar spreekt ambitie uit. De combinatie van die twee elementen maakt dat Duiven voor mij op voorhand een aantrekkelijke en bijzondere gemeente is."

Bent u ook in Groessen en Loo geweest?
"Jazeker. Nog niet zo heel lang geleden hadden we een feest in Zaal Gieling in Groessen. Mijn peetoom en peettante, die in Zevenaar wonen, werden beiden tachtig. Het feest gaven ze bij Gieling. We hebben daarna bij Bed & Breakfast De Lorijn in Groessen overnacht en de volgende dag heerlijk door het dorp, over de dijk en door de uiterwaarden gewandeld. Zo werd het een weekendje Duiven."

Wie zijn 'we'?
"Mijn partner Esther en ik. We hebben geen kinderen. We komen samen naar Duiven en zijn ons al aan het oriënteren op de woningmarkt."

Was dat weekendje Duiven misschien ook de reden te solliciteren naar de burgemeestersfunctie die vrijkwam?
"Het heeft wel geholpen. Je zoekt een gemeente die bij je past. Een gemeente waar je iets mee hebt en waar je denkt gelukkig te kunnen worden."

Het klinkt alsof u geen tussenpaus wilt zijn. Iemand die Duiven ziet als opstapje naar een grotere gemeente?
"Nee, zeker niet. Ik committeer me voor een langere periode aan Duiven. Om te beginnen de periode van zes jaar die ervoor staat. Aan het eind daarvan zien we wel of het mij is bevallen en of de gemeenteraad met mij verder wil."

Meer berichten