Een overzicht van de grote zaal van De Ogtent tijdens het jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaanden op tweede kerstdag.
Een overzicht van de grote zaal van De Ogtent tijdens het jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaanden op tweede kerstdag.

Gezellig samen aan de kerstdis

Om twee uur 's middags op tweede kerstdag is het nog rustig in de grote zaal van De Ogtent in Duiven. Maar dan komt de stroom op gang en een halfuur later is het ineens bomvol. Verslag van het kerstdiner voor alleenstaanden dat de Stichting Kerstontmoeting Duiven/Westervoort eind vorig jaar voor de achttiende keer organiseerde.

Veel mensen kennen elkaar en knopen direct een praatje aan. Anderen zijn nieuw en nog wat onwennig, maar dat gaat gauw over. Eenmaal aan tafel zijn er genoeg mensen om mee te praten. Dan blijkt dat ieder mens een verhaal heeft en ook de behoefte heeft dat met anderen te delen. Het gaat over oud worden en alleen zijn, maar ook over de kinderen, de kleinkinderen en over toen en nu. Was vroeger echt alles beter? De een vindt van wel, de andere trekt het in twijfel en weer een ander weet zeker van niet. Het mooie deze middag is: ieders mening wordt gerespecteerd. Misschien ook wel omdat de gemiddelde leeftijd aan de hoge kant is. Hoe ouder, hoe milder, nietwaar?

Ondertussen lopen vrijwilligers zich de benen uit het lijf om iedereen te bedienen. Aanwezig is ook Piet van Schaik (79), secretaris van de Stichting Kerstontmoeting Duiven/Westervoort. Hij staat stilletjes te genieten. "Dit is toch prachtig? Tweehonderd mensen die hier vandaag een geweldige tweede kerstdag beleven. Ik hoop heel erg dat deze activiteit tot in lengte van jaren blijft voortbestaan."

Het was Duivenaar Joop Reimerink die bijna twintig jaar geleden het initiatief nam. Reimerink genoot destijds bekendheid als initiator van 'Varen met Joop', een activiteit voor mensen met een beperking. Piet van Schaik: "Joop vond dat er ook iets gedaan moest worden voor mensen die met kerst alleen zijn. Zo is het begonnen, kleinschalig, in het oude CCOG-gebouw nog. Twee militairen kookten vooraf de maaltijd. Die werd ingevroren en dan op tweede kerstdag ontdooid en opgediend."

Hoe anders is het tegenwoordig. Tweehonderd mensen schuiven aan ('Het maximum, meer kunnen er niet in de zaal'), er wordt een vers bereid diner geserveerd en er is muzikaal entertainment. Het Ensemble Post (vleugel, harp en viool), Paul Mulder op gitaar met zang van Margit Gasseling en pianospel van Hans van Dijken. Piet van Schaik: "De combinatie van veel mensen, eten en muziek maakt het mooi en sfeervol. Nieuw deze keer was dat het eten was verzorgd door De Ogtent zelf en ik mag wel zeggen dat ze ons positief hebben verrast. We hadden ook de nodige nieuwe vrijwilligers. Uit de reacties blijkt dat ik ze allemaal kan noteren voor volgend jaar. Ze hebben allemaal zoiets van: je bent niet alleen op de wereld. Een keer wat doen voor anderen, voor mensen die het misschien minder hebben dan jij, dat hoort er gewoon bij. Dan is het fijn om te zien en horen dat mensen er zo enorm van genieten."

Aan het begin van de avond, bij het naar huis gaan (ook het vervoer wordt geregeld!), is er voor iedereen nog een presentje van de kerstman. En tot volgend jaar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden