De vrijwilligers van de Gaba-ijsbaan die zondag acte de presence gaven bij het vrijwilligersontbijt. Zittend, tweede van rechts, voorzitter Rob Vissers van de Stichting Winterevenementen Duiven.
De vrijwilligers van de Gaba-ijsbaan die zondag acte de presence gaven bij het vrijwilligersontbijt. Zittend, tweede van rechts, voorzitter Rob Vissers van de Stichting Winterevenementen Duiven. (Foto: René Nijhuis)

Veertiende success story van ijsbaan

Voor het veertiende achtereenvolgende jaar lag de overdekte baan ruim vier weken in het centrum van Duiven. Jong en oud maakten er gebruik van. Schaatsplezier in een tijd dat er geen winters meer zijn. De baan was ooit een initiatief van Rotary Duiven en Lionsclub Duiven. Leden van deze serviceclubs zijn nog steeds nauw betrokken, maar de organisatie is sinds enkele jaren ondergebracht in de Stichting Winterevenementen Duiven. Voorzitter van die stichting is Rob Vissers en dus is hij de juiste man om de balans mee op te maken.

Hoe is het gegaan?
Rob Vissers: "Ter afsluiting houden we ieder jaar op de laatste zondag een vrijwilligersontbijt. Dat hebben we dit jaar weer gedaan en de stemming was opperbest. Voor mij is dat een mooie graadmeter van hoe het is gelopen."

Goed dus. Waar is dat aan te danken?
"Aan bijna 150 vrijwilligers die zich voor de baan inzetten. En aan de manier waarop we het organiseren. Dit jaar hebben we voor het eerst gewerkt met vijf teams: kassa, horeca, schaatsuitgifte, een baanteam en een op- en afbouwteam. Dat is heel goed uitgepakt. Het is voor iedereen overzichtelijker nu en uiteindelijk is dat ook goed met het oog op de continuïteit."

Welke vrijwilliger zou u eruit willen lichten?
"Heel gevaarlijk om te doen, omdat iedereen belangrijk is. Maar goed, laat ik twee namen noemen: Alex Claus en Henk Nijland. Alex stuurde het baanteam aan en dat heeft hij fantastisch gedaan. Mede dankzij de mensen van zijn team was de sfeer vier weken lang heel relaxed. Henk was evenementencoördinator. Hij was er altijd en hield het hoofd koel."

Naar verluidt zijn er dit jaar geen klachten geweest over geluidsoverlast.
"Klopt. Dat was vorig jaar wel anders en vandaar dat we er heel serieus mee aan de slag zijn gegaan. Het zegt denk ik iets over onze organisatie dat er geen klachten zijn geweest."

Deze keer was er wel een concurrent: de baan in Zevenaar.
"Ja. We waren ook heel benieuwd hoe dat zou uitpakken. Een feit is dat minder scholen een bezoek hebben gebracht aan onze baan. Heel logisch. Als school in Zevenaar ga je niet in Duiven schaatsen als er in je eigen gemeente ook een baan ligt. Maar wij kijken naar de totalen en dan zien we dat we wat betreft het aantal bezoekers en qua omzet gelijk zijn gebleven. Dat is positief."

Maar er zit wel enige ergernis.
"Nou ja, wij zorgen ook voor kerstpakketten voor minimagezinnen in Zevenaar en Rijnwaarden. In de situatie met ook een ijsbaan in Zevenaar, is dat wel een beetje raar. Ik weet niet wat ze in Zevenaar verder van plan zijn, maar ik zou het logisch vinden als ze daarover met ons in gesprek gaan."

Al met al is het weer een success story. Zijn er eigenlijk dingen die niet goed zijn gegaan?
"Ik snap dat je het vraagt, maar ik zou niet weten wat. Natuurlijk zijn er wel wat valpartijen geweest, dat is niet te voorkomen. De ernstigste was met een mevrouw die haar heup brak. Heel vervelend, maar dat kan gebeuren. Het positieve was dat die mevrouw heeft laten weten dat ze heel tevreden is over de zorg en nazorg van ons EHBO-team."

Een nieuwe naamsponsor, als opvolger van Gaba, is die er al?
"Nog niet, en dat is best wel een dingetje. Ik hoor het graag als je iemand weet."

En Rob Vissers zelf? U bent al heel wat jaartjes voorzitter van de stichting, maar u woont tegenwoordig in Driebergen. Gaat u nog door?
"Als er iemand is aan wie ik het met een goed gevoel kan overdragen, doe ik dat. Maar die persoon heb ik nog niet op mijn netvlies. Ik houd het erop dat we stapjes hebben gezet in het traject dat aan zo'n overdracht voorafgaat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden