Op de voorgrond vlnr Johfaana, Johwenna en Jamilla Hilferink. Achter hen de tweeling Jelaina (links) en Jevenety.
Op de voorgrond vlnr Johfaana, Johwenna en Jamilla Hilferink. Achter hen de tweeling Jelaina (links) en Jevenety. (Foto: René Nijhuis)

Zo is dat: opgeruimd staat netjes

Mensen belonen voor het opruimen en inleveren van vuurwerkafval blijkt te werken. Bij de afvalaanbiedstations in Duiven en Westervoort was het op nieuwjaarsdag behoorlijk druk. De familie Hilferink uit Duiven kwam zelfs met een volgeladen aanhangwagen het terrein op rijden.

Terwijl op nieuwjaarsdag de meeste mensen zich nog eens omdraaiden, ging in huize Hilferink aan de Gladiolenstraat in Duiven de wekker. Vader Jan en moeder Jeannet Stoks dachten nog even: 'waar hebben we mee ingestemd', maar terugkrabbelen was er niet bij. Hun vijf dochters stonden al klaar: de tweeling Jelaina en Jevenety (6) en hun oudere zussen Johfaana (10), Jamilla (11) en Johwenna (12). Om half negen, het was nauwelijks licht, liep de familie al op straat, 'gewapend' met afvalzakken.

Eerst werd het vuurwerkafval voor de eigen deur en in de eigen straat opgeruimd. Daarna de omliggende straten en uiteindelijk dwaalden de Hilferinkjes in groepjes door heel Duiven om afval op te ruimen. Moe maar voldaan, zoals dat heet, meldden ze zich aan het eind van de middag bij het afvaldepot van de gemeente. Liefst 155 zakken werden ingeleverd à 1 euro per stuk. De gemeentemensen waren niet kinderachtig en keerden 160 euro uit aan de dames Hilferink. De opbrengst werd eerlijk verdeeld en verdween in portemonnees en spaarpotten.

Moeder Jeannet Stoks is trots op haar kroost. "Vorig jaar hebben de oudste drie op nieuwjaarsdag ook al rommel ingezameld. 50 euro hadden ze toen. De jongste twee wilden dit jaar ook helpen en met z'n vijven hebben ze bekokstoofd hoe ze het zouden aanpakken. Met ondersteuning van mijn man en mij, want we wilden wel dat het veilig zou zijn. Ze hebben echt enorm hun best gedaan. 155 zakken is niet niks. We hadden een grote aanhanger nodig om het allemaal naar het afvalstation te vervoeren."

Het moge duidelijk zijn dat vuurwerk jaarlijks een flinke berg afval veroorzaakt. Hoofdzakelijk karton en papier, maar wel met de nodige onverbrande chemische stoffen en zware metalen erin. In sommige vuurwerkproducten wordt ook plastic gebruikt. De restanten komen overal terecht. Om de leefomgeving te beschermen is het daarom belangrijk vuurwerkresten snel en goed op te ruimen. Zo wordt voorkomen dat schadelijke stoffen in de grond en het oppervlaktewater terechtkomen en plastic achterblijft in de natuur.

De nacht van 1 op 2 januari sliepen Jelaina, Jevenety, Johfaana, Jamilla en Johwenna als een roos. Om vervolgens bij het wakker worden al plannen te maken voor nieuwjaarsdag 2021. Jeannet: "Dan willen ze twee aanhangers vol ophalen. Klopt, aan energie ontbreekt het ze niet. Natuurlijk is het ook leuk dat ze er een zakcentje mee kunnen verdienen. Ik denk dat de gemeente er goed aan heeft gedaan deze regeling in te stellen. We waren op 1 januari niet de enigen die bezig waren met het opruimen van rotzooi. Het resultaat is bovendien voor iedereen prettig. Minder dan 24 uur na het afsteken van het vuurwerk zijn de straten weer schoon."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden