Alex Mulder (links staand) en Menko Mulder (links zittend) samen met andere leden van St. Remigius.
Alex Mulder (links staand) en Menko Mulder (links zittend) samen met andere leden van St. Remigius.

Gilde St. Remigius terug naar centrum

Gilde St. Remigius keert volgend jaar voor het jaarlijkse schuttersfeest terug naar het centrum van Duiven. De feesttent komt te staan naast het gemeentehuis, ongeveer op de plek waar nu de ijsbaan staat. En dus niet meer bij het clubgebouw van het gilde aan de Visserlaan. Vader en zoon Alex en Menko Mulder leggen uit waarom.

Hoe levend Gilde St. Remigius ook is, bij gildes en schutterijen gaat het vaak over vroeger. Vroeger, toen alles anders was en volgens sommigen beter. Vroeger, toen de schuttersfeesten werden gehouden in het CCOG, het cultureel centrum. De perfecte locatie, volgens velen. Maar het CCOG moest het veld ruimen. De nieuwe tijd, om met Wim Sonneveld te spreken. Het gebouw De Ogtent werd het alternatief, maar daar liepen ze bij Remigius niet warm voor. Het jaarlijkse schuttersfeest werd verplaatst naar een tent bij het clubgebouw aan de Visserlaan.

Nu na jaren wordt de omgekeerde route gevolgd. Alex en Menko Mulder vormden samen met Toon en Bianca van Wijk, Cindy van Hummel en op de achtergrond Jacqueline van Huet, de werkgroep die de situatie bekeek. Alex (49): "Eigenlijk is het heel simpel. Wij willen graag terug naar het centrum, de kermisexploitanten willen graag dat we terugkeren naar het centrum (het gildefeest was tot voor enkele jaren altijd in combinatie met de kermis, red.) en de gemeente wil het ook graag. Daarop hebben we Peter Houthuijzen van Welling Catering benaderd voor overleg en samen met hem zijn we eruit gekomen. De tent gaat naar de plek waar nu de ijsbaan staat. Zo sluit het feestgewoel straks mooi aan bij de kermis, die doorloopt richting het Remigiusplein."

Straks is het weekend van vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni 2020. Op die dagen wordt het gildefeest volgend jaar gehouden. Met huldigingen, feesten, het koningsschieten en tradities als het slechten van de barricaden en het brengen van serenades. Tradities die ook jonge generaties nog aanspreken, stelt Menko Mulder (21). "Mijn vader is al veertig jaar lid van Gilde St. Remigius. Hij is slagwerker en geeft slagwerkles aan jongeren. Zelf ben ik in 2012 lid geworden. Remigius is een mooie vereniging. Onderlinge saamhorigheid is belangrijk en die komt vooral tot uiting tijdens het weekend van het gildefeest. We zijn blij dat de knoop is doorgehakt en dat we teruggaan naar het centrum."

Trouwens, over vroeger gesproken. Gilde St. Remigius is een afsplitsing van de Duivense Schutterij Onderling Genoegen. De reden daarvoor, in 1948, was een ruzie tussen de leden. Met als frappant detail dat de ruzie ging over de locatie (en de aanbesteding) van de feesttent. De scherpe kantjes zijn er meer dan zeventig jaar later al lang af. Dat rechtvaardigt de vraag waarom Remigius en Onderling Genoegen niet samengaan. Alex Mulder: "Goede vraag. Ik denk dat veel leden van beide verenigingen zich dat ook afvragen en ik sluit zeker niet uit dat het ooit gebeurt. Maar voorlopig is het niet aan de orde. Er zijn geen gesprekken over gaande."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden