Taco Jansen (archief).
Taco Jansen (archief). (Foto: René Nijhuis)

'Sorry, ik trek het gewoon niet meer'

Hij verzette in vier jaar tijd werk waar andere voorzitters misschien wel het dubbele aantal jaren voor nodig hebben. Maar het wordt Taco Jansen (40) nu toch te veel en hij stopt als voorzitter van de Duivense basketbalvereniging Pigeons. "Sorry, maar Ik trek het gewoon niet meer."

Je zou kunnen stellen dat hij kwam, zag en overwon. In de vier jaar dat Taco Jansen voorzitter was, trok hij Pigeons uit het moeras waarin de club dreigde weg te zakken. Het beste bewijs daarvoor is de ontwikkeling van het ledental. Toen 68 leden, nu meer dan 120, samen goed voor tien teams. Dat is inclusief Pigeons on Wheels, het bijna twintig spelers tellende rolstoelbasketbalteam van de vereniging.

Taco Jansen is een Arnhemmer die opgroeide in Zevenaar. Een sportieve jongen die basketbalde (bij Basketiers), zwom en waterpolode. Hij was ook nog een tijdje badmeester. Een ernstig brommerongeluk op 17-jarige leeftijd was een streep door de sportieve rekening. Tijdens zijn revalidatieperiode maakte hij kennis met rolstoelbasketbal. Eenmaal hersteld trok Basketiers weer aan Jansen, maar vrienden haalden hem over zich aan te sluiten bij Pigeons in Duiven. Taco: "Ik heb jarenlang met veel plezier in Heren 3 gespeeld."

Het bestuur trok regelmatig aan hem, maar andere bezigheden weerhielden Taco Jansen er aanvankelijk van zich ook als vrijwilliger voor Pigeons te gaan inzetten. Totdat de toenmalige vicevoorzitter Martijn Meijer in het najaar van 2015 een beroep op hem deed. Taco Jansen: "De voorzitter was opgestapt en Martijn luidde echt de noodklok. Er moest iets gebeuren anders zou het voortbestaan van Pigeons op het spel komen te staan." De rest is bekend.

U stapte er in december 2015 in en ging gelijk als een olifant door de porseleinkast. 
Taco Jansen: "Of dat laatste zo is weet ik niet, maar ik heb wel schoon schip gemaakt en tegelijkertijd de deuren voor alles en iedereen opengegooid. We zijn Pigeons gaan promoten als een leuke vereniging voor iedereen die basketbal wil spelen. Dat heeft de club geen windeieren gelegd."

Toen kwam u met het idee voor een rolstoelbasketbalteam. 
"Ik vind dat iedereen moet kunnen basketballen, ook mensen in een rolstoel. Er was heel wat oppositie in het begin. Het zou duur zijn en voor gedoe zorgen. Ik heb doorgezet, gesteund door de organisatie Uniek Sporten, en als ik zie wat er nu staat ben ik heel tevreden. Het team speelt op landelijk niveau en doet het goed. Het leuke is ook dat Pigeons on Wheels geen losstaand verhaal is, zoals je bij andere clubs vaak ziet. Het team is volledig geïntegreerd in de vereniging."

Ineens kwam kort na de jaarwisseling het bericht: Taco Jansen stopt als voorzitter. 
"Ja, sorry, maar ik trek het gewoon niet meer. Ik woon sinds een jaar of drie in Amersfoort. Ik ben daarheen verhuisd voor de liefde en mijn vriendin en ik hebben inmiddels een zoontje van een jaar. Ik moet de balans tussen privé, werk en basketbal in de gaten houden en daarin past minder tijd voor basketbal. Natuurlijk heeft het ook te maken met de reistijd. Besturen op afstand werkt voor mij niet. Ik wil de club waarvan ik voorzitter ben 'voelen' en dan moet je er ook vaak zijn."

Hoe moet het verder met Pigeons? 
"Daar maak ik me inderdaad zorgen over. Ik heb al wel een paar tandjes teruggeschakeld, maar ben tot het eind van het seizoen in ieder geval op papier nog voorzitter. Tegen die tijd moet er iemand anders zijn en die persoon is er nog niet. Misschien mag ik van de gelegenheid gebruikmaken mensen op te roepen rond te kijken in hun eigen kring: weet je iemand? Want het zou doodzonde zijn als deze mooie club afglijdt. Maar ik weet ook hoe moeilijk het in deze tijd is vrijwilligers te vinden. Voorlopig ga ik ervan uit dat er weer nieuwe mensen opstaan. Pigeons mag niet verloren gaan."

Meer berichten