Natasja Smits aan het werk in haar praktijk: "Miljoenen mensen hebben baat bij Chinese behandelwijzen".
Natasja Smits aan het werk in haar praktijk: "Miljoenen mensen hebben baat bij Chinese behandelwijzen". (Foto: René Nijhuis)

'Investeer in je eigen vitaliteit'

Acamana in Duiven, een praktijk voor Chinese behandelwijzen, bestaat twintig jaar. Daarom geeft Natasja Smits deze maand twintig procent korting op alle behandelingen. Haar motto: investeer in je eigen vitaliteit, daar zit toekomst in.

Ze moet vechten tegen vooroordelen. Neem zo'n gesjeesde verslaggever die stelt 'dat kruiden toch niet kunnen bewerkstelligen wat pillen kunnen'. Natasja: "Dat kunnen kruiden wél. De geneeskunde komt nota bene voort uit de kruidenkunde. Pillen zijn gewoon het chemische aftreksel ervan."

Ze geeft wel nadrukkelijk aan 'niet tegen pillen te zijn'. "Iemand die een hartinfarct krijgt kan gebaat zijn bij het bekende pilletje onder de tong. Het gaat mij veel meer om het complementaire. Met mijn praktijk kan ik aanvullend zijn op de huisartsenzorg en huisartsen kunnen aanvullend zijn op wat ik doe. Het positieve is dat die samenwerking langzaam van de grond begint te komen."

Met Acamana is Natasja Smits (46) in twintig jaar van een praktijk voor massagetherapie doorgegroeid naar een praktijk die een multidisciplinaire aanpak voorstaat, gebaseerd op Chinese behandelwijzen. Natasja: "Ik ben opgeleid als docent gezondheidskunde, maar in lesgeven had ik bij nader inzien geen zin. Ik ben studies massagetherapie gaan doen en via coaching, craniosacraal-therapie en viscerale manipulaties richting klassieke Chinese behandelwijzen gegaan. Bijvoorbeeld met acupunctuur, kruiden en Qigong (Chinese yoga, red.), eventueel aangevuld met massagetherapie. Naast mijn praktijk Acamana verzorg ik met MoveyourMeridians lessen Qigong op basisscholen. Mijn kracht is dat ik met mijn brede kennis en ervaring in staat ben verbindingen te leggen. Multidisciplinair is complementair."

Natasja Smits is ervan overtuigd dat ze met haar aanpak iedereen kan helpen. Een pilletje tegen de hoofdpijn is voor een keer niet erg, maar als de hoofdpijn steeds terugkomt, is er iets anders aan de hand. Natasja: "Ik krijg mensen met heel diverse klachten. Fysieke problemen, maar ook mensen die zich altijd moe voelen, mensen met allergieën, met een burn out of depressieve klachten, met Parkinson en reuma. Ik ga in gesprek en kijk allereerst naar hun leefstijl. Onlangs had ik iemand die bij de pijnpoli liep. Bleek dat hij iedere dag twee liter Fanta dronk. Dan kan het haast niet anders of er is een verband. Op basis van mijn bevindingen geef ik advies. Dat kan met leefstijl en voeding te maken hebben, maar ook met kruiden is veel te doen."

Ze is blij dat er veel aandacht is voor vitaal blijven. "Voorkomen is altijd beter dan genezen en in het preventieve traject is veel te doen. Daar kan ik een bijdrage aan leveren."

Dit jaar wil Natasja Smits zich verder verdiepen in de oncologie en acupunctuur en ze begint met een studie Jing Fang (klassieke Chinese kruiden). "Ik merk dat sommige mensen vreemd aankijken tegen Chinese behandelwijzen. Terwijl er wereldwijd miljoenen mensen zijn die er baat bij hebben. Er valt nog een wereld te winnen." www.acamana.nl.

Meer berichten