Enkele vrijwilligers van Een Tweede Leven. Vlnr: Ayoub Douri, Ilse Beuse, Li Huipig, Aletta Ebbers, Truus Schwarte en Philip Wenting.
Enkele vrijwilligers van Een Tweede Leven. Vlnr: Ayoub Douri, Ilse Beuse, Li Huipig, Aletta Ebbers, Truus Schwarte en Philip Wenting.

Een Tweede Leven wil een tweede leven

In februari 2019 maakte Ruilkring de Liemers in Duiven een doorstart onder de naam Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren. Nu, een jaar later, ziet het er naar uit dat de initiatiefnemers de stekker eruit moeten trekken. Er is geen locatie meer en geen opslagruimte. De vraag is dus: wie helpt Een Tweede Leven aan een tweede leven?

Aletta Ebbers, samen met Ilse Beuse en Philip Wenting de drijvende kracht achter Een Tweede Leven, kan het niet mooier maken dan het is. "We hadden tot het eind van het jaar de beschikking over een zaal en opslagruimte in De Ogtent. We wisten dat we daar met ingang van het nieuwe jaar uit moesten, omdat de opslagruimte voor andere doeleinden gebruikt gaat worden. We zijn ook vroegtijdig op zoek gegaan naar een alternatief, maar helaas hebben we dat niet kunnen vinden. Het gevolg is dat we noodgedwongen moeten stoppen. Heel jammer, want het begon net beter te lopen."

Het drietal en drie andere vrijwilligers die Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren bijna een jaar lang draaiende hebben gehouden, staan open voor ideeën. Op een nieuwe, vaste locatie met opslagmogelijkheden willen ze dolgraag verder. Even leek het erop dat De Stek, de locatie van KerkvoorNu, uitkomst zou kunnen bieden. De ruimte voor de wekelijkse bijeenkomst was ook niet het probleem. Het strandde op het niet beschikbaar zijn van een opslagruimte.

Wat zoekt Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren Duiven? Een ruimte ter grootte van een klaslokaal dat op woensdagmiddagen kan worden gebruikt voor ruilhandel en het repareren van spullen. Alles in het kader van 'een tweede leven'. Naast zo'n ruimte moet er een hok beschikbaar zijn van zes tot acht vierkante meter voor opslag. Aletta Ebbers: "Drie rolcontainers en nog wat kleinere spullen."

Het is niet zo dat het voor niets moet. Een Tweede Leven wil gewoon huur betalen. Aletta: "Als wij een ruimte hebben kunnen we bij de gemeente aankloppen en vrijwel zeker wordt de subsidie dan verlengd. Daarvan kunnen we niet de hoofdprijs aan huur betalen, maar wel gewoon een normale vergoeding."

Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren is ooit begonnen als Ruil- en Reparatiekring Duiven. Daarna was de organisatie enige tijd onderdeel van de Stichting Repair Café Westervoort-Duiven. Sinds de zomer van 2019 staat Een Tweede Leven op eigen benen. Aletta Ebbers benadrukt dat Een Tweede Leven meer wil zijn dan een ruil- en repairorganisatie. "We zijn op woensdagmiddagen ook een inloop voor iedereen die een praatje wil maken en een kop koffie of thee wil drinken. Onze vrijwilligers zijn er dan ook en de mensen die ter plekke reparaties uitvoeren."

Mensen of bedrijven die willen helpen kunnen een emailbericht sturen naar de redactie van deze krant: dpwp@planet.nl. Wij zorgen dan dat het contact tot stand wordt gebracht. Aletta Ebbers: "Ik ben heel benieuwd. Het zou fantastisch zijn als we toch door kunnen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden