De trotse familie Koenen. V.l.n.r.: Jan,  Nicolette, Vincent, Paul, Arjan, Mirjam, Bas en Susanne.
De trotse familie Koenen. V.l.n.r.: Jan, Nicolette, Vincent, Paul, Arjan, Mirjam, Bas en Susanne.

Echte bakker Koenen 'Hofleverancier'

Echte Bakker Koenen sloot zaterdag bij Wieleman de festiviteiten in het kader van het 150-jarig bestaan af. De genodigden kregen uitreikingen van cheques in het vooruitzicht gesteld, maar wisten niet dat er een verrassing zou zijn. Koenen ontving het predicaat 'Hofleverancier'. Burgemeester Arend van Hout overhandigde de oorkonde aan de eigenaren Paul en Nicolette Koenen en Mirjam Koenen-Berentzen.

Onder de oorkonde staat-ie: de handtekening van Willem-Alexander. Want niemand minder dan de koning zelf heeft besloten het predicaat 'Hofleverancier' aan het jubilerende, Westervoortse familiebedrijf toe te kennen. De bakkerij krijgt hiermee het recht om het koninklijk wapen en de titel 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' te voeren.

'De kers op de taart', noemt Paul Koenen van Echte Bakker Koenen het predicaat 'Hofleverancier' dat aan zijn bedrijf is toegekend. "We zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest. Het leek ons een mooie bekroning van de jubileumviering. We zijn helemaal door de molen gegaan en het predicaat is toegekend. Daar zijn we trots op. Met alle aanwezigen hebben we er zaterdag bij Wieleman op geproost. Net als op de toekomst van het bedrijf."

Zoals gezegd stond de bijeenkomst bij Wieleman ook in het teken van twee cheque-uitreikingen. De Stichting Make-a-Wish Nederland ontving 8700 euro en de Stichting Matchis 5100 euro. Paul Koenen: "Make-a-Wish is een organisatie die wensen vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Tijdens onze jubileumactie vorig jaar hadden we een speciaal brood in de schappen van onze winkels. Van ieder brood dat werd verkocht, ging 25 cent in een aparte pot. Dat heeft 8700 euro opgeleverd."

"Stichting Matchis is het Nederlands centrum voor stamceldonoren. Daar heb ik privé geld voor ingezameld door in januari deel te nemen aan de Scan Covery Trial, een toertocht naar de Noordkaap. Door reclamestickers op de auto te verkopen aan sponsors, ben ik aan 5100 euro gekomen voor de stichting."

Koenen werd in 1869 als bakkerij annex café opgericht door de voorouders van de huidige generaties Koenen. Het bedrijf was decennialang gevestigd aan de Klapstraat in Westervoort en ging steeds over van vader op zoon(s). In 1992 kwam Paul Koenen samen met zijn broer Ton (in 2010 overleden) aan het roer. Zij namen in 2002 het gedurfde besluit om nieuw te gaan bouwen aan Het Vergun op bedrijventerrein Het Ambacht. "Achteraf het beste besluit dat we ooit hebben genomen", zei Paul Koenen daar eerder over in deze krant.

Koenen is nog steeds gevestigd aan Het Vergun. Belangrijke veranderingen de laatste jaren waren het afstoten van het banketgedeelte (banket wordt sindsdien betrokken van Jansen de Koning) en het aansluiting zoeken bij de ketens 'Echte Bakkers' en 'Topbakkers'. Naast deze 'businesskanalen' heeft Koenen tien eigen winkels, waaronder twee in Duiven en één in Westervoort. Bij 'Hofleverancier' Koenen werken ongeveer honderd mensen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden