Zakken vol blikjes en kleine plastic flesjes leverde de actie van GoClean de Liemers rond de ijsbaan in Duiven op.
Zakken vol blikjes en kleine plastic flesjes leverde de actie van GoClean de Liemers rond de ijsbaan in Duiven op.

Actie GoClean: ruim 16.000 blikjes en flesjes ingeleverd

De statiegeldautomaat op de Gaba-ijsbaan in Duiven, een initiatief van GoClean de Liemers, was voor het tweede achtereenvolgende jaar een groot succes. Uiteindelijk werden meer dan 13.000 blikjes en kleine plastic flesjes ingeleverd. Inclusief de ingeleverde blikjes en flesjes in sportcentrum Triominos kwam het totaal uit op ruim 16.000.

Voor ieder flesje of blikje dat werd ingeleverd gaf de automaat een statiegeldbonnetje van vijf cent. Die konden worden ingeruild in het horeca-paviljoen van de ijsbaan. De actie werd financieel mede mogelijk door Waist Free Oceans en Green Wave Plastics. Bedrijven die zich inzetten voor afvalvrije oceanen. Doel van de actie was te laten zien dat afval waarde heeft. De gemeente Duiven gaat ervoor zorgen dat de blikjes gerecycled worden en zo een tweede leven krijgen.

Intussen is GoClean samen met provincie Gelderland het pilotproject 'Zicht op Afval' gestart. De gemeente Duiven is één van de participerende gemeenten. De gedachte erachter is dat je zicht krijgt op (de hoeveelheid) afval in de leef- en werkomgeving als je het registreert en analyseert. De automaat op de ijsbaan paste in deze actie. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 40 procent van het zwerfafval bestaat uit blikjes en plastic flesjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden