4 tips om er goed uit te zien op je sollicitatiegesprek

Eén van de belangrijkste dagen van je carrière is aangebroken: je gaat solliciteren voor een nieuwe baan. Uiteraard verdiep je je van te voren in het bedrijf en bereid je je goed voor. Je wilt niet voor paal staan tijdens het sollicitatiegesprek.. In dit artikel nemen we je mee hoe je je kleed naar de situatie, hoe je er fris en schoon uitziet en welk overhemd het meest geschikt is. Benieuwd? Lees dan snel verder.

sponsored content

Kleed je naar de bedrijfscultuur

Het is verstandig om van te voren te kijken met wie je een gesprek hebt. Google deze naam eens of bekijk zijn/haar LinkedIn. Hoe beter je de interviewer van tevoren kent, des te prettiger het gesprek zal verlopen.

Zorg er voor dat je precies weet wat de dresscode is en hoe het personeel zich dagelijks kleed. Dit wordt ook wel 'situationeel kleden' genoemd. Wellicht heb je al eerder kennis gemaakt met de interviewer of heb je een keer rondgelopen in het bedrijf. Wanneer je het bedrijf Googled kun je je vaak al oriënteren naar de werknemers en werkplek. Desnoods ga je een keer bij de ingang staan om te observeren wat er gedragen wordt. Dit klinkt wellicht overdreven, maar zo ben je wel het beste voorbereid op je sollicitatiegesprek. Pas je kledingstijl aan naar aanleiding van je bevindingen tijdens je observatie.

Het juiste overhemd

Bij het traditionele bedrijf ga je vaak voor een business overhemd in een effen kleur, denk hierbij aan de kleuren blauw of wit. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor een klassieke boord. Bij hippere bedrijven kun je kiezen voor een casual overhemd met een kleinere kraag. Zorg er voor dat je overhemd is gestreken. Bovendien zijn korte mouw overhemden en poloshirts uit den boze tijdens je sollicitatiegesprek.

Schoon, gestreken en fris

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je er representatief uitziet en lekker ruikt. Trek geen vieze kleding aan, zorg dat je geschoren bent en doe en lekker luchtje op. De eerste indruk is het belangrijkst. Bedenk dus van tevoren wat je aantrekt.

Welke schoenen trek je aan?

Schoenen maken of kraken je outfit. Tevens geldt ook hier de 'situationeel kleden' regel. Lopen de meeste werknemers rond met leren schoenen? Zorg dan dat je leren schoenen draagt. Leren schoenen kunnen matchen met een riem, mits de riem dezelfde kleur is. Echter, als vele werknemers sneakers dragen, trek dan je sneakers aan. Is het niet helemaal duidelijk wat voor soort schoen stijl van je verwacht wordt? Dan is suède de meest veilige optie. Je kunt beter overdressed dan underdressed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden