V.l.n.r.: Peggy Engelen, Angelas Stoker, Annet Schriemer en Sabine Lichtenberg.
V.l.n.r.: Peggy Engelen, Angelas Stoker, Annet Schriemer en Sabine Lichtenberg. (Foto: René Nijhuis)

'Na een yoga-sessie voel je je beter'

Yoga Licht&Berg is een kleine yogaschool aan de Zilverschoon in Duiven. Maar tegelijkertijd groot genoeg om in drie maanden tijd ruim 600 euro in te zamelen voor het Tibetaanse goede doel-project Warm Heart.

Yoga Licht&Berg is in 2012 opgericht door Sabine Lichtenberg (51). Zeg je Sabine, dan zeg je yoga. De Duivense is al bijna dertig jaar een warm pleitbezorger van de oosterse bewegingsleer. Ze heeft haar docentbevoegdheid en geeft samen met drie collega's (allemaal kundig en bevoegd) de lessen in haar school. Sabine heeft zo haar eigen theorie over yoga. "Een feit is dat heel veel mensen er baat bij hebben, lichamelijk én geestelijk. Omdat je je na een yogasessie beter voelt, heb je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen. Kijk, we zijn allemaal zoekend. Een zoektocht waar veel mensen in vastlopen, getuige alle burn-outs. Mensen doen te veel of ze doen dingen die niet bij ze passen. Dat geeft druk. Daarom zeg ik: ga beter met jezelf om, doe waar je je goed bij voelt en kom zo weer bij jezelf."

Ze denkt even na en gaat verder. "Yoga is voor een groot deel mindset en in de basis draait het om ademhaling. Veel mensen hebben hun adem 'te hoog zitten'. Dat maakt ze onrustig en van onrust krijg je zenuwpijn. Met als gevolg dat half Nederland loopt te hyperventileren. Yoga kan de oplossing zijn."

Rijk wordt Sabine er niet van, maar daar gaat het haar ook niet om. "De lessen bij mijn school zijn goedkoop. Dat kan omdat ik de luxe heb van een man die voor de aardappels zorgt. Ik kan me verdiepen in yoga. En ervan genieten als mensen die zich niet goed voelen hier weer blij de deur uitgaan."

Zelf maakte Sabine kennis met yoga toen ze begin twintig was en zich als gevolg van een hernia tijdelijk moest behelpen met een verlamd been. Mede dankzij yoga kwam het goed en ze had een loopbaan in de commercie. Nadat ze moeder was geworden had ze nog maar één wens: zelf yoga-docente worden. "Ik heb bevoegdheden in Tibetaanse yoga en Tibetaanse geneeskunde behaald en blijf me ook op andere yoga-terreinen ontwikkelen. Het intrigeert me."

Haar leraar is de Tibetaan Tulku Lobsang Rinpoche. Een gerespecteerd boeddhistische lama (religieus leraar) en arts, die meerdere hulpprojecten ondersteunt. Onder meer het Warm Heart-project dat zich inzet voor kinderen en kloosterlingen in Tibet. Sabine: "Tulku Lobsang Rinpoche is een leerling van de Dalai Lama. Hij reist de hele wereld over om les te geven en zijn projecten te promoten. Ik volg retraites bij hem als hij in Nederland is en voor examens ga ik weekenden naar Duitsland of Zwitserland."

De inzameling onder haar klanten leverde in drie maanden tijd 613,50 euro op. Daarvoor kunnen volgens Sabine in Tibet minimaal vier kinderen een jaar lang naar school.

De lesruimte van Yoga Licht&Berg ('Een soort huiskamer, niet sportschoolachtig') is aan de Zilverschoon 12b in Duiven (ingang Parallelweg). www.yogalichtenberg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden