Marco Driessen van de verkeersregelaarsgroep overhandigt de cheque aan Monique Schouten van Rijnstate. Rechts staat Marco Erdhuizen.
Marco Driessen van de verkeersregelaarsgroep overhandigt de cheque aan Monique Schouten van Rijnstate. Rechts staat Marco Erdhuizen.

Vrijwilligerswerk in optima forma

Onder de Stichting Avondvierdaagse Duiven Groessen en Loo valt een verkeersregelaarsgroep van meer dan zestig mensen. Naast de vierdaagse in de eigen gemeente zijn er ieder jaar nog zo'n 120 andere evenementen waarvoor ze zich verdienstelijk maken. Als vrijwilligers welteverstaan.

Het is bijna niet meer van deze tijd. Zoveel inzet zonder ervoor betaald te krijgen. Of zit er misschien toch een addertje onder het gras? "Nee hoor", zegt Marco Erdhuizen (46), één van de coördinatoren van de Duivense verkeersregelaarsgroep. "We krijgen wel altijd een vergoeding, maar daar kopen we kleding voor, we betalen er kerstpakketten van en we gaan er eens een keer van uit eten. That's it. En begrijp me goed: die vergoeding staat in geen verhouding tot wat professionele partijen vragen."

Onder de streep blijft er soms nog wat over en omdat de groep onder een stichting valt (zonder winstoogmerk), wordt regelmatig een schenking gedaan aan een goed doel. Zo werd begin vorig jaar een AED aangeschaft voor AED Netwerk gemeente Duiven en onlangs een cheque van 2300 euro overhandigd aan vertegenwoordigers van de kinderpoli van ziekenhuis Rijnstate. Marco: "Dat was een deel van het parkeergeld dat bezoekers van de kerstopenstelling van Kasteel Middachten in De Steeg hebben betaald. Wij stonden daar in december voor het derde jaar als verkeersregelaars."

De Duivense groep ontstond veertien jaar geleden, toen de politie steeds vaker 'nee' moest laten horen als antwoord op de vraag of een evenement kon worden begeleid. De Avondvierdaagse Duiven loste het op met een eigen groep, die de taken overnam van de politie en van wat in die tijd klaar-overs werden genoemd. Marco Erdhuizen: "We zijn vervolgens vrij snel gegroeid. Er was en is duidelijk behoefte aan wat wij doen. Grofweg loopt het gebied waarin we nu werken van Didam tot Veenendaal en van Hoenderloo tot Nijmegen. Ik durf gerust te stellen dat we een goede naam hebben. De politie weet dat als 'die club uit Duiven' er is, het wel goed komt."

Hoewel de Duivense verkeersregelaarsgroep volledig uit vrijwilligers bestaat, is de manier van werken professioneel. Er worden bijvoorbeeld (communicatie)trainingen gegeven, zodat regelaars op hectische momenten escalatie kunnen voorkomen. Marco: "Met houding en woorden kun je veel gedoe voorkomen. Ik woon in de buurt van het Gelredome in Arnhem en zie ook regelmatig hoe het niet moet. De verkeersregelaars hier krijgen regelmatig een klap op hun bek."

Dat zal Marco Erdhuizen, fors als hij is, niet zo snel gebeuren. Toch heeft hij ook vervelende dingen meegemaakt in de loop der jaren. "Mensen die toch doorrijden heb je altijd, maar ik heb ook al twee keer op de motorkap van een auto gelegen. Ik kan je zeggen: dat zijn geen leuke ervaringen. Het moet me ook niet te vaak gebeuren. Ik ben al 32 jaar vrijwilliger, maar aan alles zit een grens. Je gaat wel even nadenken na zo'n voorval. Het moet leuk blijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden