V.l.n.r. Esther van Grol, Anouk Glaudemans en Jeanette Hendriks.
V.l.n.r. Esther van Grol, Anouk Glaudemans en Jeanette Hendriks. (Foto: MAX/Roland J.Reinders Fotografie)

'Net niet' voor hobbybakker Esther

Half Nederland zat zondag 9 februari aan de buis gekluisterd voor de finale van 'Heel Holland Bakt'. In die finale ook Esther van Grol uit Duiven. Uiteindelijk werd het 'net niet' voor de hobbybakker. De juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven kozen voor Anouk Glaudemans uit Waalwijk.

Daar stonden ze, met z'n drieën naast elkaar: Anouk Glaudemans, Jeanette Hendrikx en Esther van Grol. Het werd niet met zoveel woorden gezegd, maar iedereen voelde dat het ging tussen Anouk en Esther. 'En de winnaar is… Anouk'. Een seconde later vielen de dames elkaar in de armen en werden er tranen geplengd van geluk. En misschien ook wel van verdriet in het geval van Esther. Ze was er zo dicht bij, maar moest genoegen nemen met de meest ondankbare plek: de tweede. Net niet.

Esther over de laatste uren van het programma en haar finaletaart. "Mijn taart werd niet helemaal wat ik ervan hoopte en Anouk had juist iets heel moois gemaakt. Toen wist ik dat Anouk zou gaan winnen. Als ik had willen winnen had ik het gewoon anders moeten aanpakken. Hoe dan ook vond ik de finale heel bijzonder. Je trekt wekenlang samen op en helpt elkaar door moeilijke momenten heen. Eigenlijk maakt het dan niet meer uit wie wint. Elke aflevering weer iets moois neerzetten, dat voelde pas als winst."

Esther van Grol (43) kijkt tevreden terug op haar 'Heel Holland Bakt'-avontuur. Ze werd twee keer verkozen tot meesterbakker (Anouk drie keer). Het mooiste compliment kreeg ze van Robèrt van Beckhoven voor haar Bossche boltaart, die volgens het jurylid niet zou misstaan in de etalage van een chique patisseriezaak. Esther: "Het positieve is dat ik nieuwe mensen heb ontmoet, nieuwe baktechnieken heb geleerd, mijn grenzen heb verlegd en ook nog een ontzettend leuke tijd heb gehad."

Esther is getrouwd met Frank. Ze hebben twee dochters en werken allebei voor een luchtvaartmaatschappij, Esther als stewardess, haar echtgenoot als purser. Het bakken van een mooie taart is een uitlaadklep. Daarbij zit perfectie ingebakken bij de Duivense. Er gaat geen taart de keuken uit, voordat hij helemaal perfect is.

Esther: "Door mee te doen aan 'Heel Holland Bakt' heb ik mijn dochters willen laten zien dat je moet doorzetten om iets te bereiken. Ik heb echt wel een paar keer aan de keukentafel gezeten en gedacht: 'ik wil niet meer, laat mij er maar uit gaan'. Maar dan moet je jezelf een schop geven en doorgaan. Voor mijn gevoel heb ik het beste eruit gehaald."

Zeker is dat haar bakavontuur een vervolg krijgt. "Ik wil recepten graag met anderen delen, zodat zij net zoveel plezier kunnen beleven aan het bakken als ik. Ik vind het ook leuk om mensen te vertellen over bakken. Misschien kan dat door het geven van workshops of door te bakken in een studio. We gaan het zien."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden