Lisanne van Sadelhoff bij de drukker op palets met haar eigen boek: 'Je bent jong en je rouwt wat'.
Lisanne van Sadelhoff bij de drukker op palets met haar eigen boek: 'Je bent jong en je rouwt wat'.

'Kwetsbaarder voor verdriet'

Lisanne van Sadelhoff (30) woonde de eerste achttien jaar van haar leven in Loo. Van haar geboortedorp houdt ze nog altijd, maar voor een studie journalistiek vertrok ze twaalf jaar geleden naar 'de grote stad', naar Utrecht. Daar woont ze nog steeds en ze werkt onder meer voor het AD en RTL. Nu is er haar eerste boek: 'Je bent jong en je rouwt wat'.

Ze vond het spannend, de presentatie vorige week in Amsterdam. Lisanne: "Ik heb me in het boek heel kwetsbaar opgesteld en mezelf niet gespaard. Daarom voelde het bij de presentatie alsof ik in mijn nakie op het podium stond." Ze had het er voor over. Bovenal is Lisanne van Sadelhoff blij dat ze het boek heeft geschreven en dat het nu klaar is. Aanleiding was het overlijden van haar moeder op 56-jarige leeftijd in mei 2017. "Ze is acht maanden ziek geweest. Een intensieve periode, waarin we met de hele familie om haar heen stonden."

Na het overlijden van haar moeder probeerde Lisanne haar leventje in Utrecht op te pakken. Aanvankelijk ging dat best aardig, maar al snel kwam de klap. Lisanne: "Ik ging me realiseren dat mijn moeder er niet meer bij zou zijn als ik 28 zou worden en 29, en als ik mogelijk ooit ga trouwen en misschien kinderen krijg. Dat maakte me gek van verdriet. Er waren dagen dat ik compleet uit het lood was geslagen. Ik denk dat mensen die zoiets niet zelf hebben meegemaakt geen idee hebben waar je doorheen gaat."

Ze zocht haar toevlucht tot boeken over rouwverwerking, maar het boek dat ze zocht, vond ze niet. Van daaruit ontstond het plan zelf een boek over het onderwerp te schrijven. "Een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen." Lisanne haast zich te zeggen dat 'Je bent jong en je rouwt wat' geen handboek rouwverwerking is. "Elk rouwproces is uniek. Ik ga niet met een vingertje wijzen. Ik probeer alleen inzicht te geven in hoe zo'n fase na de dood van een dierbare kan zijn. Hoe ik het heb ervaren. Misschien dat anderen daar iets aan hebben."

Ze is blij met het boek en er trots op. De keuze voor Das Mag Uitgevers bleek een goede en ze prijst zich gelukkig dat vriendinnen en een ex-vriendje wilden 'meelezen'. Lisanne: "Ik had de luxe dat ik kon kiezen uit drie uitgevers. Das Mag is klein, betrokken, eigenzinnig en professioneel. Helemaal goed. Mijn vriendinnen zullen ook wel blij zijn dat het boek klaar is. Je zou kunnen stellen dat ik ze maandenlang heb gestalkt. Dat is nu dan voorbij."

Een kleine drie jaar na de dood van haar moeder kan Lisanne van Sadelhoff zeggen dat het goed met haar gaat. "Ja, ik heb mijn leven weer opgepakt. Er zijn wel dagen dat het verdriet toch weer overheerst en ik merk dat ik niet meer zoveel kan hebben. Je zou kunnen zeggen dat ik kwetsbaarder ben geworden voor verdriet. Ik val eerder om dan vroeger."

'Je bent jong en je rouwt wat' is te bestellen via bol.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden