Deverra Jansen in de ring met Roberto van Osch van Sportcentre Westervoort.
Deverra Jansen in de ring met Roberto van Osch van Sportcentre Westervoort. (Foto: René Nijhuis)

Q-koorts krijgt Deverra niet klein

Deverra Jansen won onlangs tijdens de Duivense Sportverkiezing de prijs voor aangepaste sporten. De 45-jarige Duivense die opgroeide in Westervoort blijkt een indrukwekkend verhaal met zich mee te dragen. Het verhaal van iemand die lijdt aan het Q-koortsvermoeidheidssyndroom.

Q-koorts, wat is dat ook alweer? Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen (niet van mensen op mensen). In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De ziekte is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft ook helemaal geen klachten. Maar er zijn er ook (ongeveer 20 procent) die chronisch klachten houden. Dan is er sprake van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS).

Bij Deverra Jansen duurde het jaren voor de juiste diagnose werd gesteld. Deverra: "Ik had al jarenlang klachten, maar er was geen arts die me kon vertellen wat er aan de hand was. In 2013 ben ik vervolgens letterlijk neergevallen. Mijn benen deden het niet meer. Het was mijn vader die toen zei: 'Jij hebt jaren geleden in Herpen in Brabant gewoond. Daar was in die periode een Q-koortsepidemie. Zou dat het niet kunnen zijn?' Hij bleek het bij het rechte eind te hebben. In één keer viel alles op z'n plek."

Helaas is aan QVS weinig te doen en Deverra Jansen zat al in een situatie die niet te benijden was. Vanwege de ziekte was ze haar baan kwijtgeraakt (inmiddels is ze volledig afgekeurd), ze onderging twee herniaoperaties (2015 en 2016) en haar sociale kringetje werd kleiner en kleiner. Deverra: "Ik had ook geen relatie toen en stond er echt alleen voor. Ik hing hele dagen op de bank of in bed. Ik kan je zeggen: dan blijft er weinig van jezelf over."

Ze raapte zichzelf bij elkaar en besloot te gaan doen wat ze al lang van plan was: sporten. Bij de zoektocht naar een geschikte en betaalbare sportschool werd ze onverwacht en bij toeval geholpen door een vriendin. Deverra: "Die vriendin sport bij Sportcentre Westervoort en zei: 'Ga gewoon een keer mee'. Dat heb ik gedaan en een lang verhaal kort: ik zit er nog steeds en ben er helemaal op mijn plek. Eigenaar en trainer Roberto van Osch is een gouden vent. Het lijkt wel of hij ziet of ik een goede of slechte dag heb en daar past hij zijn programma op aan."

Deverra voelt zich beter en fitter sinds ze twee tot drie keer in de week sport. Fysiek maar zeker ook mentaal. "In het begin moest heel veel frustratie en emotie van het chronisch ziek zijn eruit. Dat was heftig. Nu geniet ik vooral van wat ik wel kan. Van de Q-koorts kom ik niet meer af, maar ik heb wel het gevoel weer een beetje mee te doen in de maatschappij."

Ze heeft een duidelijke boodschap voor mensen die in de hoek zitten waar de klappen vallen. "Uithuilen is prima, dat hoort erbij. Maar ga niet bij de pakken neerzitten. Richt jezelf op, blijf vechten en geef nooit op. Nooit."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden