Tom Lamers (derde van rechts) samen met zijn collega's op het podium na het behalen van hun ereprijzen.
Tom Lamers (derde van rechts) samen met zijn collega's op het podium na het behalen van hun ereprijzen.

Medailles voor Tom Lamers: 'We hebben het goed gedaan'

Topkok Tom Lamers (29) uit Loo heeft met het Nationaal Kookteam al veel medailles gewonnen. Toch blijft iedere plak voor hem bijzonder. Vorige maand kwamen er een zilveren en een bronzen bij op de IKA Culinary Olympics in Stuttgart.

Het Nationaal Kookteam is voor koks wat het Nederlands elftal is voor voetballers. Tom Lamers stroomde jaren geleden door vanuit het jeugdteam en weet zich in het grote Oranje verzekerd van een vaste plaats. De opdrachten in Stuttgart logen er niet om. Bij de discipline ‘warme keuken’ een driegangendiner voor 110 mensen (in vijf uur tijd) en bij de discipline ‘koude keuken’ een buffet voor twaalf personen (eveneens in vijf uur).

Tom: “Bij de ‘warme keuken’ pakten we zilver achter Noorwegen. Bij de ‘koude keuken’, waarbij heel veel techniek komt kijken, brons achter Zwitserland en Noorwegen. Beide keren in een veld met 32 nationale teams. Dan mag je gerust stellen dat je het goed hebt gedaan.”

Tom Lamers werkt al jarenlang als souschef bij Michelin-sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum. De overstap naar een ander gerenommeerd restaurant overweegt hij niet. “Ik heb het naar mijn zin en krijg de ruimte aan dit soort wedstrijden mee te doen. Dat vind ik ook belangrijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden