Colin Hogen Esch (links) van Check Infra en Jeroen Hendriks van Hendriks Hoveniers op het schoolplein in Loo.
Colin Hogen Esch (links) van Check Infra en Jeroen Hendriks van Hendriks Hoveniers op het schoolplein in Loo. (Foto: Rene Nijhuis)

Een schoolplein uit duizenden in Loo

In navolging van de Joannes-school in Groessen heeft nu ook de Bernadette-basisschool in Loo een prachtig, vergroend en veilig schoolplein. Net als in Groessen is de klus geklaard door het Duivense bedrijf Check Infra.

Zelfs een kabelbaan ontbreekt niet. Daarnaast een schommel, een klim- en klauterbaan en een waterpomp met waterbaan. Het schoolplein is bovendien helemaal vergroend. Er zijn bomen en struiken geplaatst en een wilgenhut. En het is veilig uiteraard. Betontegels zijn uit den boze. Directeur Annemieke Miltenburg van de Bernadette-school is blij en trots: “Eigenlijk hadden we al een mooi plein. Met veel ruimte en een mooi uitzicht. Alleen speelmogelijkheden ontbraken en dat is nu anders. Er is een prettige en veilige speelomgeving gecreëerd.”

De manier waarop kan waarschijnlijk alleen in dorpen als Loo en Groessen. Het schoolbudget werd aangesproken en Annemieke Miltenburg regelde een subsidie bij de provincie. Maar ook de leerlingen zelf en de lokale gemeenschap maakten de investering mogelijk. Ze werd de opbrengst van ‘Zomer in Gelderland’ gedoneerd voor de opknapbeurt van het schoolplein en droegen de Immerloo Tour-groep en lokale sponsors bij. Annemieke Miltenburg: “De betrokkenheid van het dorp bij de school is groot. Dat is mooi om te zien.”

‘Groot door klein te zijn’, is het motto van de Bernadette-school. De school valt onder de Stichting Innerwaard, waar in totaal acht basisscholen in de gemeenten Duiven en Westervoort bij zijn aangesloten. Innerwaard noemt zichzelf een waardengedreven organisatie, dit in tegenstelling tot geldgedreven organisaties. In de woorden van Annemieke Miltenburg zijn de Bernadette-school en de Joannes-school in Groessen (waar ze ook directeur van is) ‘mooie scholen met een mooi onderwijsconcept’. “Bij ons zijn leerlingen zelf eigenaar van hun leerproces. Ze krijgen wel klassikaal instructie, maar binnen een digitaal systeem hebben ze allemaal hun eigen leerdoelen. Dat zorgt voor betrokkenheid.”

Mogelijk is het de verklaring voor het feit dat het goed gaat met de twee dorpsscholen. Ondanks de krimp in de regio telt de Joannes-school nog altijd 170 leerlingen en de Bernadette-school bijna honderd. Annemieke: “We blijven gelijk de laatste jaren of groeien zelfs iets. Inderdaad tegen de verdrukking in. Wat je ziet is dat ook ouders van kinderen uit Duiven voor de Bernadette- of de Joannes-school kiezen.”

Wat weer niet inhoudt dat de problemen in het onderwijs helemaal aan de scholen in Loo en Groessen voorbijgaan. Eén keer inmiddels heeft Annemieke Miltenburg een klas naar huis moeten sturen omdat de leerkracht ziek was en geen vervanger kon worden geregeld. "Je ziet dat de problemen vanuit het westen deze kant op komen. Op zich hebben wij het wel goed geregeld. We zijn aangesloten bij het PON, een vereniging van schoolbesturen voor primair onderwijs in Oost-Nederland. Vanuit de PON Flexpool is vaak in vervanging te voorzien.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden