Om hamsteren tegen te gaan verkopen apotheken bijvoorbeeld maximaal één doosje pijnstillers (zoals paracetamol of ibuprofen) per klant.
Om hamsteren tegen te gaan verkopen apotheken bijvoorbeeld maximaal één doosje pijnstillers (zoals paracetamol of ibuprofen) per klant.

Huisartsen: 'Kom niet naar de praktijk'

Bij een man uit Duiven is vorige week het coronavirus vastgesteld. Dit heeft de gemeente Duiven vrijdag bekendgemaakt. De man heeft milde klachten. Hij heeft het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een vakantie. De Duivenaar verblijft samen met zijn twee huisgenoten in thuisisolatie. Burgemeester Huub Hieltjes leeft met hen mee: “Wat de betrokkenen meemaken is ingrijpend, ook voor hun omgeving. Ik gun ze privacy zodat ze in alle rust kunnen herstellen.”

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. Huisartsen en apotheken hebben het extra druk. Ze hebben maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. De huisartsen in de gemeenten Duiven en Westervoort vragen hun patiënten om bij alle klachten, dus ook bij klachten die niets met het coronavirus te maken hebben, vooraf telefonisch contact op te nemen. Dan kan overlegd worden of een bezoek aan de praktijk echt noodzakelijk is. Het zo leeg mogelijk houden van de wachtkamers helpt besmettingen te voorkomen. Ook bij klachten die duiden op het coronavirus moeten patiënten niet op eigen initiatief naar de huisarts of huisartsenpost gaan. Meer informatie staat op de website onzehuisartsen.nl.

Apotheken
Ook de apotheken hebben maatregelen genomen, zo vertellen Amela Hozo van BENU Apotheek Rozet in Westervoort en Jóska Jacsó van BENU Apotheek De Linde in Duiven. Ze verkopen bijvoorbeeld maximaal één doosje pijnstillers (zoals paracetamol of ibuprofen) per klant. Amela Hozo: “Als we niet hamsteren, zijn er genoeg pijnstillers voor iedereen.”

Jóska Jacsó ziet de afgelopen dagen een andere vorm van hamstergedrag: “Mensen bestellen hun herhaalmedicatie eerder. We hebben twee tot drie keer meer aanvragen dan normaal. Dat is nergens voor nodig, want er is genoeg voorraad. Als klanten nog maar kort geleden nieuwe medicijnen hebben gehad, honoreren we deze aanvragen niet. Het geeft best wel een extra belasting.”

Verder hebben de apotheken markeringen aangebracht, zodat klanten op anderhalve meter afstand blijven, en kan er niet meer contant betaald worden. Daarnaast mogen er niet meer klanten naar binnen dan er assistentes achter de balies staan. Andere klanten moeten even buiten wachten. Volgens Hozo houdt iedereen zich daar keurig aan.

Hozo en Jacsó roepen inwoners op niet met coronaverschijnselen naar de apotheek te komen, maar iemand anders medicijnen te laten ophalen. Eventueel kunnen medicijnen ook thuis bezorgd worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden