Ontmoetingscentrum Praathuis 304 van wijkvereniging De Wijkern is tot nader order gesloten.
Ontmoetingscentrum Praathuis 304 van wijkvereniging De Wijkern is tot nader order gesloten.

De wereld staat volledig op z’n kop door coronacrisis

De wereld staat op z’n kop. Letterlijk misschien nog net niet, maar figuurlijk in ieder geval wel. Om de coronacrisis kan niemand heen. Als er na alles wat er de afgelopen weken is gebeurd nog mensen zijn die de crisis onderschatten, dan hebben die wel een enorme plank voor hun hoofd. Het is alarmfase 1!

Iedereen heeft ermee te maken. Zeker ook de redactie van een krant als deze. Tal van aankondigingen van activiteiten stonden op de planning. De teksten waren getikt. Ze konden begin deze week allemaal in de digitale prullenbak. Minimaal tot 6 april ligt het openbare leven voor een groot deel stil. We mogen al blij zijn als we nog een beetje kunnen werken (in veel gevallen van huis-uit) en een boodschapje kunnen doen.

In een periode tijd van ‘sociale onthouding’ (nu al genomineerd voor woordcombinatie van het jaar) is het tijd voor andere dingen. Een boek lezen, klussen in huis, televisie kijken, een lekkere wandeling maken in het buitengebied, waar je weinig mensen tegenkomt. Een goed gesprek misschien zelfs wel, uiteraard met de nodige fysieke afstand tot elkaar. Of filosoferen over hoe en wanneer dit afloopt en wat de consequenties zijn voor de maatschappij en voor onszelf.

Je kunt er eigenlijk van uitgaan dat de komende weken geen enkele activiteit doorgaat. Toch hebben we de boel op een rij gezet, al is het maar om iedereen die ons informeerde een plezier te doen. Naar het doorgaan van één evenement informeerden we maandag zelf: de uitgestelde carnavalsoptocht in Westervoort, die is verplaatst naar zondag 12 april. Ton Gerritsen van de Optochtcommissie reageerde als volgt: “We hebben nog geen definitief besluit genomen. 12 april is nog behoorlijk ver weg. Maar ga er maar van uit dat de optocht opnieuw niet doorgaat. Ook al zou het kunnen tegen die tijd, ik denk niet dat de hoofden van mensen dan al staan naar het vieren van een feestje.”

Waar te beginnen? Bij KunstKring Duiven dan maar. De kring meldt dat de tentoonstelling die in het gemeentehuis zou worden gehouden niet doorgaat. Ook alle (lopende) cursussen zijn opgeschort.

Ook de Kreatieve Kring Westervoort zet een streep door de activiteiten. Onder meer de op 21 en 22 maart vastgestelde Expositie 2020 in Huize Vredenburg, met werkstukken van cursisten. De expositie wordt verplaatst naar het najaar.

Ontmoetingscentrum De WijKern in Duiven heeft de deuren voorlopig gesloten. Helaas voor alle vrijwilligers en bezoekers, maar het bestuur meldt terecht ‘geen enkel risico’ te willen lopen.

Afgelast is ook de lezing op 25 maart van Ferdinand van Hemmen op uitnodiging van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo. Van Hemmen zou het gaan hebben over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-1945: ‘Het pokerspel met het water’.

De tweedehandskledingbeurs in Duiven op 21 maart gaat niet door, evenals de KBO-bijeenkomst op 25 maart in Westervoort. Met gastspreker wethouder Hans Breunissen zal worden gezocht naar een nieuwe datum.

Ook ‘Kom in de Kas’ van de gezamenlijk tuinders op 4 en 5 april is gecanceld. Dat geldt tevens voor het ZoMa Workshop Festival in Westervoort op 22 maart. Er is al wel een nieuwe datum: zondag 27 juni. “Inhoud en opzet blijven ongewijzigd”, meldt ZoMa.

In de krant van vorige week plaatsten we nog een grote voorbeschouwing over ‘Gruosna 838, 75 jaar vrijheid vieren we samen’, maar u begrijpt het al: Gruosna op 22 maart gaat niet door. Ook voor dit evenement is al een nieuwe datum: 21 november.

Pech ook voor Westervoorter Frank Futselaar. De Marathon van Rotterdam is eruit gegooid en dat betekent dat hij op 5 april niet kan gaan voor de Olympische limiet.

We zijn er nog niet. De Dorpsraad van Loo heeft het paasvuur op eerste paasdag 12 april afgelast. En de parochie Sint Willibrordus meldt dat in ieder geval tot 31 maart alle vieringen vervallen. Ook die in verpleeg- en verzorgingshuizen. Gelegenheidsvieringen als doop, huwelijk en uitvaart blijven mogelijk onder strikte voorwaarden.

Tot slot de lentewandeling van zo!Diva en Go Clean op 21 maart en Techniekdag de Liemers op 18 april. U raadt het al: die gaan ook niet door. De Techniekdag is verplaatst naar 19 september. Laten we hopen dat tegen die tijd alle ellende al lang en breed achter de rug is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden