Kunstenaar Maarten van der Geest, de ontwerper van de Poort van Duiven, met zijn creatie van een meerkleurig hartje als symbool voor inclusieve samenwerking.
Kunstenaar Maarten van der Geest, de ontwerper van de Poort van Duiven, met zijn creatie van een meerkleurig hartje als symbool voor inclusieve samenwerking.

Kenmerken 'Poort van Duiven' bekend

Dieren (symbool voor natuur), muziekinstrument (symbool voor levendigheid in het centrum), meerkleurig hartje (symbool voor inclusieve samenwerking en groeikern), schaats (symbool voor sport en de ijsbaan), appel, peer, bloesem (symbool voor fruitteelt), splitsing rivieren (symbool voor landschap), koningsvogel (symbool voor de schutterijen), vrachtwagen (symbool voor bedrijvigheid: logistiek en retail), duurzaamheid (windmolens, bijen, AVR), saamhorigheid, verenigingsleven, iets doen voor een ander, vrijwilligers.

Ruim 800 inwoners van gemeente Duiven hebben meegedacht over wat kenmerkend is voor de samenleving in Duiven, Groessen en Loo. Een selectie van deze kenmerken wordt verwerkt in kunstwerk Poort van Duiven. Het kunstwerk is ontworpen voor de rotonde op de kruising van de Rijksweg en de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat.

Diverse organisaties, verenigingen en inwoners hebben laten weten wat volgens hen symbool staat voor de samenleving van gemeente Duiven. Dit deden zij tijdens bijeenkomsten die kunstenaar Maarten van der Geest organiseerde om zijn ontwerp te presenteren. Onder meer de aanwonenden van de rotonde, gemeentefracties, seniorensociëteiten van Loo en Groessen en de Serviceclubs Lions en Rotary hebben op deze manier creatieve input geleverd. Ook gaven betrokken inwoners een reactie op berichten in de krant, via Facebook en Whatsapp.

Uit alle genoemde kenmerken maakt Maarten van der Geest een selectie. Bij deze selectie zijn er twee dingen belangrijk. De kenmerken moeten voor de meeste inwoners symbool staan voor onze samenleving en moeten visueel te maken zijn als tekening en sculptuur.

Het kunstwerk bestaat uit een stalen buizenconstructie in de vorm van onder andere een huis, een boom, een Havezaethe en een tolpoort. Daar waar het kunstwerk zal komen heeft vroeger namelijk daadwerkelijk een tolpoort gestaan. De naam van het kunstwerk verwijst dan ook naar dit historische bouwwerk.
Op de buizenconstructie worden minimaal vier en maximaal acht gekleurde objecten geplaatst, afhankelijk van de financiering en sponsoring die Maarten kan realiseren. Elk object is gebaseerd op een van de bovengenoemde kenmerken, die dus staan voor ons leven in Duiven, Groessen en Loo. Het ontwerp van elk object wordt gebaseerd op tekeningen van deze kenmerken die gemaakt gaan worden door ongeveer 500 basisschoolleerlingen, leerlingen van het Candea College met tekenen als examenvak en twintig cliënten van Stichting Zozijn Zorg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden