Impressies van 'Westervoort in Beweging' vorig jaar.
Impressies van 'Westervoort in Beweging' vorig jaar.

Ook geen 'Westervoort in Beweging'

Alle voorbereidingen op 'Westervoort in Beweging' van dit jaar zijn met de afgelasting uiteraard per direct afgebroken. In plaats van superdruk hebben de organisatoren ineens een stuk minder om handen. Met een schuin oog wordt al wel vooruitgekeken naar 2021 en Hans Hovens laat zich verleiden tot een belofte. "Volgend jaar mogen we hopelijk weer. Dan valt ‘Westervoort in Beweging’ op 3, 4 en 5 september. Bij deze beloof ik iedereen dat we er die dagen een spetterende show van maken.”

Geen truckersrun dit jaar, geen kinderrommelmarkt, geen zomerfair, geen muziekfeest bij Wieleman, geen beachvolleybal bij De Waaij, geen voetbalwedstrijd om de Westervoort Cup, geen Westervoort Live en geen mudrun. Kortom: dit jaar geen ‘Westervoort in Beweging’, het jaarlijks zomerfeest in het slotweekend van de school-zomervakantie.

Het zat eraan te komen, maar sinds vorige week dinsdag is het definitief. Premier Mark Rutte meldde die dag dat zeker tot 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden vanwege het coronavirus. ‘Westervoort in Beweging’ stond op de rol voor 21, 22 en 23 augustus en gaat dus niet door. “Heel jammer”, verzucht WIB-voorzitter Hans Hovens. “Maar we zagen het natuurlijk aankomen. Met de duidelijkheid die er nu is zijn we wel blij. Zolang een afgelasting niet zeker is blijf je toch op twee gedachten hinken.”

Jammer vindt Hans Hovens het voor de inwoners van Westervoort, maar met name ook voor de nieuwelingen in het bestuur. “Rond de jaarwisseling waren we nog maar met z’n vieren. We zijn aanvulling gaan zoeken en die hadden we gevonden. Tijdens onze eerste bijeenkomst ter voorbereiding op de festiviteiten dit jaar waren we met z’n negenen. Dat was net voor de eerste beperkende maatregelen werden aangekondigd. We zijn daarna nog wel doorgegaan met de voorbereidingen, maar met het aanscherpen van de maatregelen werd de onzekerheid wel steeds groter. Het was ook lastig. Je gaat een lokale ondernemer niet vragen of hij wil sponsoren als je weet dat het voor zo’n man al lastig genoeg is om in deze tijd het hoofd boven water te houden.”

Hans Hovens geeft aan dat het bestuur heel kort heeft overwogen WIB te verplaatsen naar begin september. “Maar dat was echt maar heel kort. ‘Westervoort in Beweging’ hoort in het weekend vóór de scholen weer beginnen. Dagen waarop mensen hun vakantieverhalen delen met anderen. Als we naar een ander weekend waren gegaan zitten we waarschijnlijk ook andere activiteiten in de weg. Bovendien: wie zegt dat vanaf 1 september wel alles weer mag?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden