Archieffoto van de processie in Groessen uit 2013.
Archieffoto van de processie in Groessen uit 2013.

Groessen schuift 'processie-nieuwe-stijl' door naar 2021

Processies zijn een mooie traditie en tradities, dat weet iedereen, die moet je in ere houden. Dat wil het Processiecomité Groessen ook graag. Toch hebben ze moeten besluiten de processie die stond gepland voor zondag 7 juni af te gelasten.

“Klopt”, zegt Wim Herbes van het Processiecomité Groessen, “mogelijk volgt er vanaf 1 juni een versoepeling. Toch laten we de processie niet doorgaan. Je zit met de voorbereidingen en vrijwel zeker zal het advies blijven om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. Dat is zo’n beperking voor een waardevolle processie, daar kunnen we gewoon niet mee uit de voeten.”

Geen processie dus. Dat is jammer want dit jaar zou het voor het eerst allemaal anders zijn. Vorig jaar werd de laatste processie ‘oude stijl’ gehouden. De vaste route door het dorp met als begin- en eindpunt de Heilige Andreaskerk. Het stond de laatste jaren niet meer ‘zwart’ van de mensen, zoals vroeger, en daarom besloot het comité afscheid te nemen van de traditionele omdracht.

Wim Herbes: “De processie komt voort uit de rooms-katholieke kerk. Het zijn manifestaties die mensen linkt aan God, aan Jezus en aan het geloof. Het is ook een dankdag voor het gewas. Alleen al in de Liemers zijn naar mijn weten nog wel elf of twaalf processies. Maar we weten ook dat de kerk steeds minder centraal staat in het leven van veel mensen. Die ontwikkeling heeft gevolgen voor de processies. Je zag de laatste jaren dat de belangstelling afnam.”

Dat was voor het Processiecomité Groessen ook de reden het met ingang van dit jaar anders aan te pakken. Samen met inwoners en mensen vanuit de kerk werd gekeken naar een nieuwe opzet. Er was al een mooi alternatief gevonden voor de route en er waren contacten met andere partijen. Wim Herbes: “We willen de jeugd er meer bij betrekken en daarom waren we in contact met de basisschool en verenigingen. Dat zag er hoopvol uit. Het leek erop dat we dit jaar echt een nieuw begin zouden kunnen maken.”

En toen kwam corona. De laatste maand zou nog veel werk moeten worden verzet, maar de kans dat het voor niets zou zijn is aanzienlijk. Daarom hakte het comité de knoop door: geen processie in Groessen dit jaar. Wim Herbes: “We hebben nog gekeken of verplaatsen mogelijk was, maar dan zit je andere processies in de weg en ook de school en verenigingen hebben straks weer andere plannen.”

Hij benadrukt dat er in 2021 zeker weer een omdracht wordt gehouden in Groessen. “We hebben nu nog meer tijd invulling te geven aan een vernieuwde vorm.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden