De bovenste twee foto's zijn gemaakt bij het herdenkingsmonument in Duiven, de onderste twee bij het monument in Westervoort.
De bovenste twee foto's zijn gemaakt bij het herdenkingsmonument in Duiven, de onderste twee bij het monument in Westervoort.

Geslaagde alternatieve herdenkingen

Scoutinggroep St. Joris in Westervoort en Scouting Duiven en Scouting Groessen in de gemeente Duiven volgden het initiatief van Scouting Nederland om op 4 mei een alternatieve dodenherdenking te organiseren met steentjes, in plaats van de gebruikelijke stille tocht gevolgd door het leggen van kransen en bloemen bij de herdenkingsmonumenten.

De St. Jorisgroep maakte van de beschilderde herdenkingssteentjes een mozaïek in de vorm van de bekende fakkel. Scouting Duiven en Scouting Groessen kozen voor een hartvorm. In de namiddag van 4 mei werden de steentjes door scoutingleden neergelegd bij het monument aan de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat. ’s Avonds bleef het er stil. Veel mensen keken toen naar de televisieregistratie van de herdenking op de Dam in Amsterdam, waar Koning Willem-Alexander een indrukwekkende speech hield.

Ook bestuurslid Dirk Bongers van Scouting Duiven, die de actie met herdenkingssteentjes een goed idee vond van Scouting Nederland. “Je wilt toch graag betrokkenheid tonen en met deze actie kon dat heel goed. Het zegt ook wat dat wij bij het sluiten van de inlevering ongeveer 65 beschilderde steentjes hadden en Scouting Groessen ongeveer net zoveel. Meer dan genoeg om een mooi hart mee te maken bij het herdenkingsmonument.”

In Westervoort maakten leden van Scoutinggroep St. Joris ter plekke bij het monument op het Dorpsplein een gedenkmozaïek van alle, bijna 300 ingeleverde steentjes. Om de plaat waarop het mozaïek werd gelegd vol te krijgen, werden ook onbeschilderde steentjes gebruikt. Jacqueline Bik van de St. Jorisgroep: “We zijn er op 4 mei van het eind van de ochtend tot een uur of zes mee bezig geweest. Het is echt mooi geworden. Na de herdenking hebben we het mozaïek weggehaald. We bewaren het in onze St. Jorisburcht. Een mooie herinnering aan een bijzondere dodenherdenking.”

De hoop van iedereen die meedeed, zowel in Duiven als Westervoort, is uiteraard dat volgend jaar weer op een normale manier kan worden herdacht. Dick Bongers: “Dat proef je heel duidelijk bij onze leden. Iedereen snapt dat het nu niet anders kon, maar een steentjesactie en herdenken thuis, dat blijft raar.”

Voor scouting in Nederland is de Nationale Dodenherdenking van oudsher iets bijzonders, stelt Dick Bongers. “Je ziet dat ook aan de betrokkenheid van scouts bij de herdenking op de Dam in Amsterdam. In Duiven is het gebruikelijk dat we vanaf het Remigiusplein een stille tocht houden naar het monument aan de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat. De muziek voorop, dan wij, dan burgemeester en wethouders en de schutterij, en dan iedereen die de herdenking wil meemaken. Het is altijd indrukwekkend en laten we er ook zeker mee doorgaan. Herdenken is stilstaan bij onze vrijheid en die vrijheid is een heel groot goed.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden