Wim Möller (rechts) en Jan Eijkelboom bij de nieuwe minibieb in de wijk De Vergert.
Wim Möller (rechts) en Jan Eijkelboom bij de nieuwe minibieb in de wijk De Vergert.

Zadelmakerstraat heeft primeur van eerste minibieb van Duiven

Aan de Zadelmakerstraat in de wijk De Vergert (tussen de huisnummers 45 en 47) is de eerste minibieb van Duiven geplaatst. Een initiatief van bewoner Wim Möller. Nu al blijkt het kastje een succes. Niet alleen volwassenen, ook kinderen en jongeren halen er boeken uit en leggen er boeken in.

Veel bibliotheken zijn gesloten de laatste jaren. Gemeenten konden het niet meer betalen en bovendien lezen we met z'n allen steeds minder. Op veel plaatsen kwamen er minibiebs voor in de plaats. Wim Möller (73) kwam op het idee een kastje bij hem op de hoek te zetten, toen hij als abonnementhouder van Burgers‘ Zoo weer eens een bezoek bracht aan de Arnhemse dierentuin.

Wim: “Ik parkeer mijn auto altijd in de wijk bij de dierentuin en zag daar een minibieb staan. Ik had natuurlijk wel eens eerder zo’n kastje gezien, maar toen viel ineens het kwartje. Wij wonen bij de ingang van Park De Nieuweling. Naast ons huis is een groenstrook van de gemeente en ik dacht: dat zou een prachtige plek zijn voor een minibieb.”

Weer thuis ging Wim Möller ermee aan de slag. De gemeente ging akkoord met het burgerinitiatief en samen met buurman Jan Eijkelboom bouwde hij een oude computerkast om tot een keurige minibieb. Al tijdens het bouwen kwamen wijkbewoners met boeken aandragen en dat bleek een voorteken. Sinds de kast ‘in bedrijf’ is, is er veel belangstelling voor. Er worden niet alleen boeken uitgehaald, maar ook ingelegd. Precies zoals de bedoeling is van een minibieb. Het aantal boeken in de kast aan de Zadelmakerstraat varieert tussen de 70 en 80. Van serieuze romans tot kinderboeken en van thrillers tot niemendalletjes. De minibieb is 24 uur per dag ‘geopend’.

Wim Möller legt uit dat het niet verplicht is boeken weer terug te leggen. “Dat denken veel mensen, maar bij een minibieb werkt het anders. Als jij een boek wilt houden of het in je eigen kring wilt doorgeven, is dat ook prima. De gedachte erachter is dat boeken rouleren en niet staan te staan in een kast.”

Wim Möller, die regelmatig de boeken in de kast netjes rechtzet, maakt zelf ook gebruik van de kast. Hij vist vooral de thrillers eruit. “Heerlijk zo’n spannend verhaal.”

Möller ziet ook positieve neveneffecten. “Er lag soms wel eens rotzooi op de groenstrook en honden plasten er. Dat zie je nu bijna niet meer. Leuk is ook dat mensen soms even met elkaar staan te praten bij de minibieb. Zoals bij de koffieautomaat op het werk.”

Inmiddels zijn er initiatieven om ook elders in Duiven minibiebs te plaatsen.

www.minibibliotheek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden