Bennie Weijers bij de spoorlijn. In zijn hand heeft hij een foto van het pantserhek dat in 1940 op deze plek over de spoorbaan werd gezet.
Bennie Weijers bij de spoorlijn. In zijn hand heeft hij een foto van het pantserhek dat in 1940 op deze plek over de spoorbaan werd gezet.

'Pantserhek terug naar Westervoort'

Het artikel met Ruud van der Werff van de Stichting Menno van Coehoorn over Fort Westervoort in deze krant van 6 mei, wekte de interesse van Westervoorter Bennie Weijers. Hij weet ons te vertellen dat het pantserhek dat tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 op de spoorrails bij Westervoort werd gezet, in het Geniemuseum in Vucht ligt. Bennie Weijers vindt dat het hek terug moet naar (Fort) Westervoort.

De ligging van Westervoort aan de IJssel is strategisch. Zowel aan het begin van de oorlog als aan het eind werd er flink gevochten. Daar was Bennie Weijers niet bij. Hij is een oorlogskind, geboren op 18 mei 1944 en nu dus 76 jaar. Zijn dienstplicht vervulde hij in 1964-1965 bij het Korps Rijdende Artillerie in Arnhem, beter bekend als de Gele Rijders. Daarna verloor hij zijn makkers van die jaren uit het oog, totdat één van hen, Frits Ahlrichs, veertien jaar geleden een reünie organiseerde. Bij Legerplaats Harskamp kwamen ze met 33 man bij elkaar.

Bennie Weijers: “Sindsdien zien we elkaar jaarlijks. Steeds bij een voormalige kazerne. We praten, we eten en drinken samen en we blijven een nachtje slapen. Heel gezellig. De groep dunt wel uit. Vorig jaar waren we nog met twintig.”

Ook het voormalige Kamp Vucht met daarin het Geniemuseum werd bezocht. Daar stuitte Bennie Weijers op het pantserhek dat op 10 mei 1940 door het Nederlandse leger werd gebruikt om bij Westervoort een Duitse trein tegen te houden. Kort nadat de trein tot stilstand was gekomen (aan de Westervoortse kant van de brug) bliezen de Nederlandse militairen de brug op, in een (mislukte) poging de bezetters een halt toe te roepen.

Bennie Weijers: “Het pantserhek ligt daar in Vucht en er is een beschrijving bij. Een zwaar uitgevoerd ijzeren hek dat in 1934 door genietroepen is gemaakt. Ik was verbaasd dat ik het daar tegenkwam. Toen ik een paar weken geleden het artikel met Ruud van der Werff over Fort Westervoort las in jullie krant, dacht ik gelijk: dat hek moet deze kant weer op. Het is militair erfgoed.”

Bennie Weijers staat helemaal achter het voornemen van Ruud van der Werff om Fort Westervoort meer bekendheid te geven. “Het herdenken van de oorlog blijft belangrijk en als Westervoorters wonen we ook nog eens in een dorp dat een cruciale rol heeft gespeeld. Niet alleen aan het begin van de oorlog, ook aan het eind.”

Als Bennie Weijers met fotograaf Piet Wijnands een foto gaat maken op de plek waar het pantserhek in 1940 op het toen nog enkelbaans spoor werd gelegd, komen de herinneringen boven. Zeker ook bij tachtiger Piet Wijnands. Bennie: “Piet vertelde dat hij als kind speelde op de plek bij het spoor waar het pantserhek de Duitse trein in 1940 tegenhield. Het feit dat er op die plek tot twee keer toe zo hard is gevochten, met zoveel slachtoffers ook, maakte ons stil.”

Op YouTube staat een filmpje over Fort Westervoort, gemaakt door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie met medewerking van de Historische Kring. Zoek op: ‘Duitse aanval bij Westervoort’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden