De Loose vriendinnen die proberen met mondkapjes iets te verdienen (vlnr): Nathalie Mattijssen, Charlotte Mattijssen en Liz van Essen.
De Loose vriendinnen die proberen met mondkapjes iets te verdienen (vlnr): Nathalie Mattijssen, Charlotte Mattijssen en Liz van Essen.

Meiden uit Loo zien gat in de markt

Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Ze zijn niet alleen te koop bij CNL Mouthmasks, maar ook in supermarkten en drogisterijen. Zelf maken kan ook. Op de site van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat een voorbeeld-instructie.

Let op: een sjaal, het gebruik van de kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer! Nederland is tot dusver erg terughoudend geweest als het gaat om het gebruik van mondkapjes. Vanaf komende maandag echter, 1 juni, zijn ze verplicht voor iedereen van dertien jaar en ouder die gebruik maakt van het openbaar vervoer. Drie meiden uit Loo zien een gat in de markt.

Liz van Essen (20), Charlotte Mattijssen (22) en Nathalie Mattijssen (20) kennen elkaar al zeventien jaar. Ze waren jarenlang buurmeisjes in Loo en daaruit ontstond vriendschap. Die is in stand gebleven nu ze niet meer alle drie thuis wonen. Ze zien elkaar nog wel regelmatig en nu het met hun studies vanwege de corona even op een lager pitje staat, is het een mooi moment andere dingen op te pakken.

De vader van Charlotte en Nathalie Mattijssen zette de dames op een spoor. Hij heeft via zijn werk contacten in Vietnam en kon in dat land geproduceerde mondkapjes op de kop tikken. Zijn dochters en buurmeisje Liz van Essen spoorde hij aan de verkoop in Duiven en omgeving ter hand te nemen. Liz van Essen: “Het is voor ons een mooie kans verkoopervaring op te doen. Dat past binnen onze studies en het is gewoon leuk om samen met zoiets bezig te zijn. Dat doen we onder de naam CNL Mouthmasks. ‘CNL’ verwijst naar de eerste letters van onze voornamen.”

Kwaliteit
De dames prijzen hun waar aan als kwalitatief goede mondkapjes. Liz: “Ze zijn niet geschikt voor de zorg, maar wel vierlaags en heel stevig. Ze sluiten goed aan en zitten gewoon lekker. We vragen er een eerlijke prijs voor.” Tien kapjes kosten 9,90 euro, vijftig kapjes 40 euro. In Duiven en omgeving worden ze gratis thuisbezorgd. Bestellen kan via email (cnlmouthmasks@gmail.com) of telefonisch of via WhatsApp (06 5185 9088). De verwachting is dat ze met de voorraad die ter beschikking staat voorlopig uit de voeten kunnen.

Wat gaan ze doen met de winst? Liz van Essen: “Eerst maar eens zien dat we winst maken. Als het zover is zetten we het geld gewoon op onze spaarrekening, denk ik.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden