De komende en gaande man voor de bezorging van de Duiven Post: Dennis Goudriaan (links) neemt het over van Henry Reijers.
De komende en gaande man voor de bezorging van de Duiven Post: Dennis Goudriaan (links) neemt het over van Henry Reijers.

Henry Reijers stopt na 60 jaar

Henry Reijers (70) is een begrip in Westervoort. Zestig jaar lang verspreidde hij kranten en reclamefolders in het dorp en de regio. Maar nu stopt hij ermee. Henry heeft zijn bedrijf, Reko Verspreidingen, met ingang van 1 juli overgedaan aan Service en Verspreidingsbureau Willems in Duiven.

“Zaterdag belden mensen me nog. Ze hadden De Telegraaf niet ontvangen. Moet je nagaan: die krant doen wij al vijf jaar niet meer. Maar ja, als het om bezorgen gaat denken mensen: dan moet ik bij Henry zijn. Niet meer dus. We hebben het de laatste jaren al afgebouwd en nu stoppen Willy, mijn vrouw, en ik er helemaal mee. Alleen geadresseerd drukwerk voor clubs, bedrijven en instanties blijven we doen.”

Zelf houdt hij het op ‘ruim 55 jaar’, maar je kunt gerust zeggen dat Henry Reijers zestig jaar lang kranten en folders heeft rondgebracht. Reijers Verspreidingen was het bedrijfje van zijn moeder en als tienjarige hielp hij al mee. Later nam Henry het bedrijf over en toen hij trouwde met Willy Koenders werd het Reko Verspreidingen. Eerst was het een bijverdienste naast een ‘gewone’ baan, maar de zaken gingen goed. Vanaf 1980 maakten ze er hun broodwinning.

Reko verspreidde door de jaren heen dagbladen als De Telegraaf, Arnhemse Courant en De Gelderlander, huis-aan-huiskranten zoals de Westervoort Post en Duiven Post en reclamefolders. Werk waar veel mensen zich te groot voor voelen, maar met een opmerking daarover krijg je Henry Reijers niet op de kast. “Ben je gek, het is hartstikke leuk werk. Ik heb het al die jaren met plezier gedaan. Weet je wat ik het meest ga missen? De telefoontjes van mensen die me bellen omdat ze de krant niet hebben ontvangen. ‘Sorry’, zei ik dan, ‘ook bezorgers maken fouten’. Meestal ging ik de krant zelf nabezorgen en aan de deur maakte ik dan een praatje. Vaak waren dat de mooiste momenten.”

De laatste jaren bouwden Henry en Willy Reijers de werkzaamheden af en toen Henry in januari 70 werd, dacht hij: het is nu toch eigenlijk wel mooi geweest. Hun zoon en dochter hadden eerder al laten weten niet ‘in de kranten’ te willen, en dus werd het Willems uit Duiven, jarenlang de concurrent. Henry ziet daar geen probleem in. “We konden altijd goed naast elkaar bestaan, vooral omdat Willems ook een pakketdienst heeft. Op het gebied van kranten en folders waren wij jarenlang de grootste. Ja, ook in Duiven.”

Als Westervoorter heeft Henry Reijers de meeste binding met de Westervoort Post. Zijn lijfblad brengt hij al zo’n dertig jaar rond, vanaf de dag dat de eerste uitgave verscheen. Later kwam de Duiven Post erbij. Henry: “Ik hoop dat Dennis Goudriaan van Willems de verspreiding goed regelt. De Westervoort Post wil ik wel blijven lezen. Niet dat ik iedere keer moet bellen, haha.”

Theo de Reus van de redactie van de Duiven Post en Westervoort Post vindt het ‘super jammer’ dat Henry stopt. Theo: “Want Reko is het beste verspreidingsbureau van ons land. Bedankt Henry voor de perfecte samenwerking.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden