Martin van Es met de Nederlandstalige en Engelstalige versie van zijn boek. Hij schreef het samen met co-writer Andrew Crofts.
Martin van Es met de Nederlandstalige en Engelstalige versie van zijn boek. Hij schreef het samen met co-writer Andrew Crofts.

Martin van Es' ‘plan voor de wereld’

Iedere schrijver zegt dat zijn of haar boek ‘niet zomaar een boek is’. Zo ook Martin van Es uit Duiven. Hij schreef samen met de Brit Andrew Crofts het boek ‘Call me Joe’, dat met als titel ‘Zeg maar Joe’ ook in het Nederlands op de markt is verschenen. Aan een Italiaanse vertaling wordt gewerkt. ‘Zeg maar Joe’ is inderdaad ‘niet zomaar een boek’.

Eigenlijk lost Martin van Es in zijn boek alle wereldproblemen voor ons op. Zelf zwakt hij het iets af (‘Een voorzet richting oplossingen’), maar dat doet aan de ambitie niets af. Martin van Es hoopt dat zijn boek onder de aandacht komt van de wereldleiders. En als hij zegt wereldleiders dan bedóelt hij ook wereldleiders: Donald Trump, Vladimir Poetin, Xi Jinping, Angela Merkel, Boris Johnson. Natuurlijk, onze eigen Mark Rutte, die hij hoog heeft zitten, mag er ook kennis van nemen. Graag zelfs.

Geslaagde zakenjongen
Wat aan de uitgave van het boek voorafging. Martin van Es (60) is een geslaagde zakenjongen die de laatste jaren wat meer tijd heeft gekregen. Sinds hij opa is denkt hij bovendien steeds vaker na over de vraag in wat voor wereld we nu eigenlijk leven. Daar heeft hij gedachten over en die heeft hij nu gecombineerd met zijn liefde voor het schrijven (‘Ik wilde vroeger journalist worden, maar ben drie keer uitgeloot voor de academie. Toen ben ik maar de zakenwereld ingegaan’).

'Spannend en moralistisch'
Hij koos voor de romanvorm en schreef, naar eigen zeggen, ‘een mooi, spannend en tegelijk moralistisch boek’. Als autoriteit die hij zijn mening laat uitdragen, voert hij een Jezus-figuur op. In ‘Zeg maar Joe’ laat Martin van Es Jezus terugkomen op aarde. Niet als Bijbelse figuur, maar in een eigentijdse, moderne versie. Wat vindt deze Jezus van onze samenleving? Wat zou hij doen? En wat zouden we met hem doen? Is aan de onvervulde belofte een einde gekomen door de plotselinge aanwezigheid van de hoofdpersoon Joe?

Zakelijke analyses
Wie mocht denken dat het Martin van Es naar het hoofd is gestegen heeft het mis. Martin: “Ik heb mijn hele leven zakelijke analyses gemaakt en nu ook een analyse van de mensheid. Onze sterke en zwakke kanten, de bedreigingen en de kansen. Er zijn genoeg ontwikkelingen om je zorgen over te maken. De klimaatverandering bijvoorbeeld en de overbevolking. Wist je dat er nog steeds anderhalf miljard mensen zijn die leven in armoede? Ik heb ook de Ontwikkelingsagenda 2015-2030 van de Verenigde Naties er op nageslagen. Daar staan prachtige doelen in, maar we zijn nu vijf jaar verder en ik voorspel je: daar gaat niets van terecht komen. De problemen worden alleen maar groter.”

Gesprekken
Een lang verhaal kort: Martin van Es sleep zijn ideeën door gesprekken te voeren met talloze politici, economen, ondernemers en religieuzen. En langzaam ontstond ‘een plan voor de wereld’. In het boek dus over de bühne gebracht door een Jezus-figuur. Indachtig zijn ambitie pakte hij het groots aan. Hij schreef het boek in de wereldtaal Engels, en om op voorhand meer publiciteit te genereren nam hij de bekende Engelse ghostwriter Andrew Crofts in de arm. Martin: “Ik heb best een aardige pen, maar ben en blijf een amateur als het om schrijven gaat. Andrew is de perfecte ghostwriter, co-writer eigenlijk, ervaren en aimabel. Hij heeft het verhaal nog beter gemaakt en het op sommige punten aangevuld.”

Marketeer
Donderdag 4 juni verscheen het boek zowel in Engeland als in Nederland. De komende weken en maanden wordt vol ingezet op de marketing, in een poging het heel breed onder de aandacht te brengen. Martin: “Ik ben van huis uit een marketeer, dat komt wel goed.”

Hij sluit niet uit dat hij zijn doel, het bereiken van de wereldleiders, haalt. “Zij gaan tenslotte over de toekomst van de wereld. Wat zou het mooi zijn als mijn analyse bij hun op de agenda komt. Dat ze dan inzien dat het aankomt op onderlinge solidariteit en dat ze zeggen: zoals Martin het voorstelt gaan we het doen.”

‘Zeg maar Joe’ is te koop bij de boekhandel en online.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden