Het op één lid na voltallige Team Ingo-Grip kort voor de rit op 14 juni. In het midden in de rolstoel Ingo Bouman.
Het op één lid na voltallige Team Ingo-Grip kort voor de rit op 14 juni. In het midden in de rolstoel Ingo Bouman. (Foto: Jacques Kok Fotografie)

Slotakkoord Team Ingo ‘Tour du ALS’

Donderdag 11 juni zou het gaan gebeuren. Team Ingo-Grip zou die dag in Frankrijk aan de start staan van de ‘Tour du ALS’. Speciaal voor teammaat Ingo Bouman, die de spierziekte ALS onder de leden heeft. Helaas was corona spelbreker. Op zondag 14 juni echter zorgden de leden van Team Ingo toch voor een waardig slotakkoord van de actie.

Op één na waren ze er allemaal. Eerst in de tuin bij het huis van Ingo Bouman in Duiven, waar koffie met vlaai werd genuttigd. Aansluitend maakten ze, nagezwaaid door Ingo, zijn vriendin Laura en hun twee dochters, een fietstocht door de Liemers en het Duitse grensgebied. In groepjes en op gepaste afstand van elkaar. De Elterberg in plaats van de Mont Ventoux. Maar toch.

Het vriendenteam Ingo-Grip werd een jaar geleden opgericht, kort nadat bij Ingo Bouman ALS was geconstateerd. De basis werd gevormd door het team dat in 2013 meedeed aan Alpe d’HuZes voor de strijd tegen kanker. Initiatiefnemer was Rico Megens, werkzaam bij Grip Accountants, de sponsor van het team.

De bedoeling was met acties zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS. Ondanks de coronacrisis is dat gelukt. De teller staat op bijna 50.000 euro. Aangevuld met een andere Ingo Bouman-actie komt het totaal zelfs op 70.000 euro.

De afsluiting op 14 juni was bijzonder en emotioneel. Rico Megens: “Door corona is het anders gelopen dan de bedoeling was. Gezamenlijke activiteiten waren uit den boze en ook samen trainen is er nauwelijks van gekomen. Dat was goed te merken. De gemiddelde snelheid lag behoorlijk lager dan zeven jaar geleden. Maar ja, we zijn ook allemaal zeven jaar ouder en sommigen zeven kilo zwaarder.”

Eenmaal op de fiets hadden de leden van Team Ingo de nodige emoties te verstouwen. Rico: “We werden uitgezwaaid door Ingo en zijn gezin. Dat maakte de eerste kilometers heel zwaar. Zonder Ingo vertrekken was gewoon niet de bedoeling, maar helaas kon het niet anders. Hij gaat zienderogen achteruit. In zijn rolstoel heeft hij al zuurstof binnen handbereik. Gelukkig is zijn spraak nog redelijk. Hij was ook heel opgeruimd en maakte grapjes. Over de kilo’s die er niet waren afgetraind en over de fiets van Ronald Gerressen. Een elektrische. Allemaal dachten we bij het afscheid: gaan we Ingo nog een keer zien? Daarom voelde het als een echt afscheid en vloeiden er tranen.”

Rico Megens herinnert zich Ingo Bouman hoe hij was voor in april 2019 ALS bij hem werd vastgesteld. "Een sterke, positief ingestelde vent. Helaas is van ALS nog weinig bekend en daarom verlies je het altijd van deze ziekte. Voor Ingo komt het geld dat we hebben ingezameld voor onderzoek naar ALS te laat, maar hopelijk niet voor zijn kinderen (beiden hebben vijftig procent kans op de ziekte, red.) en voor veel anderen.”

Met de gezamenlijke activiteit is een eind gekomen aan het bestaan van Team Ingo-Grip. Doneren voor de ALS-actie kan nog tot 1 juli via de site www.tourduals.nl, ‘Team Ingo’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden