Albert en Ria Bloemberg in hun aardappelen- en uienhandel aan de Hamersestraat in Westervoort.
Albert en Ria Bloemberg in hun aardappelen- en uienhandel aan de Hamersestraat in Westervoort.

Geen aardappels meer van Bloemberg

Vof Bloemberg A.g.f. Westervoort houdt op 1 juli op te bestaan. Dat zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar dat wordt vast anders als we vertellen dat Albert en Ria Bloemberg van de aardappel- en uienhandel op de Hamersestraat officieel onder deze naam werken. 

Een stukje in de krant hoeft niet zo nodig voor Albert en Ria Bloemberg. Immers: bescheidenheid siert de mens. Maar ze snappen ook wel dat in dit geval alleen een melding over het stoppen van de bedrijfsactiviteiten niet volstaat. Daarvoor is het bedrijf te bekend in Westervoort. Bijna vijftig jaar is een groenten- en fruitwinkel en later een aardappel- en uienhandel gevestigd geweest aan de Hamersestraat 14a. “Wij een naam in Westervoort?, herhaalt Ria Bloemberg de vraag. “Anderen zeggen dat misschien, maar om het van jezelf te zeggen vinden we een beetje raar.”

Hamersestraat 14a is de geboorteplek van Albert Bloemberg. Destijds stond er een boerderij. Die brandde in 1962 af. Het huidige huis kwam ervoor in de plaats. Albert en Ria (uit Duiven) trouwden in 1973 en samen met de vader van Albert bouwden ze de groenten-, fruit- en levensmiddelenwinkel uit tot een florerend bedrijf. Tot 2006. In november van dat jaar ging de winkel in het slot en begonnen ze vanuit de bedrijfsruimte achter het huis een aardappel- en uienhandel. Nog steeds komen mensen vanuit de wijde omgeving naar Westervoort voor de aardappels en uien van Bloemberg.

Ria: “We betrekken ze rechtstreeks van telers en verwerken ze zelf. Je proeft het verschil met aardappels en uien van de supermarkt. Dat is ook waarom mensen bij ons komen. Ondanks het feit dat er tegenwoordig minder aardappels worden gegeten dan vroeger, is de vraag altijd op peil gebleven. Zo hebben we met hard werken een goed bestaan kunnen opbouwen. Daar zijn we dankbaar voor.”

Dat ze nu stoppen heeft uiteraard met hun leeftijden te maken. Albert is 73, Ria 70. “Het is mooi geweest”, zeggen ze in koor. Ze hopen nog een flink aantal jaren samen te kunnen genieten in een goede gezondheid. “We voelen ons goed, maar zijn natuurlijk wel op leeftijd. Het kan morgen anders zijn. Daarom zetten we er nu een punt achter. Na 1 juli gaan we alles rustig opruimen en dan zien we wel. En wat vaker uitslapen natuurlijk, dat is ook wel lekker.”

Ze hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen die allemaal in de buurt wonen. Albert glimlachend: “We gaan ons wel vermaken, dat komt goed.” Ria: “Ik weet nog dat we veertien jaar geleden de winkel sloten. Dat was toch een beetje mijn winkel. Ik dacht: hoe moet dat gaan?, maar net daarvoor waren twee kleinkinderen geboren. Stil is het toen niet geworden en dat zal nu ook niet het geval zijn, verwacht ik.”

Ze willen de vele vaste klanten bedanken voor het vertrouwen gedurende al die jaren. “Zonder klanten heb je geen handel en het contact was ook altijd leuk. Dat gaan we zeker missen. We wensen iedereen heel veel goeds toe.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden