Westervoortse wethouder Theo Kampschreur (CDA) treedt af

Westervoortse wethouder Theo Kampschreur (CDA) treedt af

Omdat na een groot verlies in 2019 de financiële tekorten van de gemeente dit jaar zonder ingrijpende maatregelen opnieuw zullen oplopen tot circa 3 miljoen euro, heeft wethouder Theo Kampschreur besloten daarvoor de bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Dat meldt de gemeente Westervoort dinsdagmorgen in persbericht.

De enorme kosten voor Jeugdhulp en de na invoering van het zogeheten abonnementstarief explosief gestegen kosten voor WMO voorzieningen zoals de huishoudelijke hulp, noodzaken de gemeente Westervoort tot ongekende bezuinigingen. Kampschreur is volgens het persbericht van mening dat hij als wethouder voor zowel Zorg als Financiën daarvoor de bestuurlijke verantwoordelijkheid moet nemen.

Hoewel ook andere gemeenten in de regio zich geconfronteerd zien met miljoenentekorten op hun budgetten voor Jeugdhulp en WMO-voorzieningen, is de wethouder van mening dat hij de beheersing van deze kosten op dit moment onvoldoende in de hand heeft. Daar komt bij dat Kampschreur zoekend naar grip, verklaringen en passende maatregelen voor de alsmaar stijgende zorgkosten voor zijn gevoel te weinig voortgang kan maken met de hoogst noodzakelijke veranderprocessen, aldus het persbericht.

De wethouder heeft zijn besluit in goed overleg met zijn eigen CDA-fractie en het college van burgemeester en wethouders genomen. Kampschreur in het persbericht: "In de optelsom van de door mij gevoelde bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de slechte financiële resultaten en de trage voortgang in de noodzakelijke transformatie van de Jeugdhulp en WMO, heb ik voor mezelf enige weken geleden de beslissing genomen. Ik ben blij dat ik in deze moeilijke tijden met voor Westervoort zeer ingrijpende bezuinigingen gisteravond toch een meerjarig sluitende begroting aan de gemeenteraad heb kunnen voorleggen, hoewel de magere stand van de financiële reserves van de gemeente nog steeds reden tot zorg geven. Ook heb ik de raad op de valreep alsnog een aanzet voor de langverwachte transformatie-agenda met concrete veranderopgaven voor het sociaal domein kunnen toesturen. Ik verwacht dat dit voor mijn opvolger een basis biedt om de komende jaren op voort te bouwen.’"

Omdat hij zelf het besluit heeft genomen op te stappen, zal de per 1 september aftredende wethouder géén gebruik maken van de hem toekomende wachtgeldvergoeding. Hij heeft zijn besluit maandagavond tijdens de vergadering van de Westervoortse gemeenteraad bekend gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden