Rijnstate begint Virtueel Zorgcentrum


V.l.n.r.: Frank Bosch internist, Yolanda van der Wal hoofd Acute Opname Afdeling,  Elise van Zandbrink hoofd Business Intelligence en Sebastiaan van der Burg verpleegkundige.
V.l.n.r.: Frank Bosch internist, Yolanda van der Wal hoofd Acute Opname Afdeling, Elise van Zandbrink hoofd Business Intelligence en Sebastiaan van der Burg verpleegkundige. (Foto: John Voermans Fotografeert)

Rijnstate begint Virtueel Zorgcentrum

Ziekenhuis Rijnstate is begonnen met een Virtueel Zorgcentrum in Arnhem. Vanuit dit centrale centrum kan Rijnstate op elk moment van de dag via een dashboard de capaciteit van het ziekenhuis monitoren en direct handelen als dat nodig is.

De digitale ontwikkelingen tijdens de coronacrisis maken het mogelijk dat het Virtueel Zorgcentrum versneld start. Rijnstate zet hiermee een logische volgende stap op weg naar het ziekenhuis van de toekomst. Rijnstate begint met het Virtueel Zorgcentrum in Arnhem om sturing te kunnen geven aan het logistieke proces van het ziekenhuis en de capaciteitsplanning te optimaliseren. Door het tonen van alle benodigde data via actuele dashboarden is continue de instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten en de capaciteit binnen en buiten het ziekenhuis en bijvoorbeeld op de OK te monitoren. Analyses zijn vervolgens makkelijker te maken. En beslissingen kunnen sneller en efficiënter door verschillende disciplines samen genomen worden. Zo komt een patiënt sneller op de juiste afdeling terecht en kunnen stagnaties in het ziekenhuis worden voorkomen. Op de lange termijn is ook continue monitoring van zorg op afstand mogelijk via dit centrum en wordt regie gevoerd op de activiteiten van het ziekenhuis thuis.

'Coronadashboard'
Mieke Zemmelink, manager zorg en innovatie bij Rijnstate, geeft aan dat het dashboard door het coronavirus sneller is ontwikkeld. "Door het coronavirus kwam er veel op ons af. Iedere afdeling (bv Spoedeisende Hulp(SEH) verpleegafdeling, transferbureau) had voor zichzelf de doorstroom en bezetting van de afdeling scherp, maar via zelfgemaakte ‘overzichten per afdeling’ kon je niet op tijd schakelen. Daar is toen een speciaal Corona dashboard aan toegevoegd en dat heeft ons prima geholpen. Er was directe behoefte aan een actueel dashboard om op elk moment van de dag totaal inzicht te krijgen in patiëntstromen, het aantal coronapatiënten en de beddencapaciteit. Zo konden we coronapatiënten snel plaatsen, verplaatsen of overplaatsen naar andere ziekenhuizen."

Dagelijkse monitoring
Nu het aantal coronapatiënten stabiel is, kan Rijnstate het dashboard verder inzetten binnen het hele ziekenhuis. Het is gecentreerd in het Virtueel Zorgcentrum, voorzien van verschillende schermen en computers. Hierop zijn de actuele data via een dashboard inzichtelijk voor dagelijkse monitoring van de beddencapaciteit. En door de digitale analysemogelijkheden kan besluitvorming op tactisch niveau plaatsvinden. Dit betekent onder andere dat Rijnstate kan inspelen op het aantal benodigde bedden op de verpleegafdelingen aan de hand van het aantal operaties die gepland staan.

Draagbare sensoren
Ook het coronadashboard is al een onderdeel van dit centrum. Rijnstate is onlangs gestart met een pilot in samenwerking met Philips, Onze Huisartsen en VVT-instelling DrieGasthuizenGroep. Via metingen van vitale functies door draagbare sensoren op het lichaam van de patiënten beoordelen artsen op afstand welke coronapatiënten (extra) zorg nodig hebben. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Rijnstate.

Efficiënter en onderbouwd
"Een aantal zaken die we in de praktijk al deden, worden veel efficiënter en onderbouwd met data multidisciplinair uitgevoerd", meent Lars Tiemessen, beleidsadviseur capaciteitsmanagement. "Het betekent dus niet dat zorgmedewerkers extra administratief werk krijgen. Elke ochtend komen de afdelingshoofden al samen om het aantal patiënten en bedden te bespreken. Op basis van een overzicht, dat gemaakt is door de afdeling zelf, bespreken zij de doorstroming, maken zij een planning en bespreken zij of de personele inzet gewijzigd moet worden." Door het actuele dashboard zijn beslissingen gebaseerd op feitelijke data van de verschillende afdelingen en komen samen op één plek.

Soort verkeerstoren
In een later stadium krijgt het centrum steeds meer een functie als een soort verkeerstoren. Dit heeft ook te maken met de ontwikkelingen op het gebied van zorg op afstand. Op dat moment kunnen de metingen van patiënten op afstand continue in de gaten worden gehouden. Om zo de beste zorg tijdig te kunnen verlenen in het ziekenhuis of bij de patiënt thuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden