Ko (85) is het biljarten nog niet verleerd


Ko Regterschot achter het biljart in Café De Tol: 'Het gaat om de gezelligheid. Op woensdagen zijn we gewoon een avondje-uit.'
Ko Regterschot achter het biljart in Café De Tol: 'Het gaat om de gezelligheid. Op woensdagen zijn we gewoon een avondje-uit.'

Ko (85) is het biljarten nog niet verleerd

De biljartkampioen van Arnhem van 1962 woont al bijna dertig jaar in Duiven. Iedere woensdagavond legt hij met drie maatjes een biljartje in Café De Tol. Ko Regterschot. Na het behalen van de titel in 1962 dachten veel kenners dat hij een topbiljarter zou worden. Zover kwam het niet, maar dat maakt Ko niet uit. Hij heeft plezier in het spelletje. Nog steeds.

Afgelopen woensdag maakte Ko Regterschot in De Tol nog een serie van 21 caramboles. Daar hadden zijn maatjes niet van terug. “Best redelijk”, becommentarieerde Ko zijn eigen serie. “Maar niet zoals vroeger. Toen maakte ik regelmatig series van dertig of meer.”

Hij vertelt dat het minder gaat sinds zijn dochter vijf jaar geleden overleed. “Dat was een enorme klap. Vanaf dat moment is mijn niveau ook naar beneden gegaan. Al zal het vast ook te maken hebben met het ouder worden. Ik ben alweer 85.”

Ernhemmer
We spreken met een echte Ernhemmer, geboren in de volkswijk Klarendal. Als tienjarige al was hij vaak te vinden in de toenmalige ijscowinkel van Massop. Voor de ijsjes, maar ook voor het biljart dat daar stond. Als zijn ouders niet wisten waar Ko was, wisten ze het eigenlijk wel: bij Massop.

Het biljarten bleef een liefhebberij en die leidde tot het hoogtepunt van zijn sportieve carrière op 27-jarige leeftijd: kampioen van Arnhem. Zo ‘groot’ als ze toen dachten dat hij zou worden, werd hij niet, maar het plezier bleef. Ko Regterschot speelde jarenlang competitie voor café Nieuw-Arnhem, dat gevestigd was in de Valkenierstraat in Presikhaaf. Ko: “In de hoogtijdagen had Nieuw-Arnhem wel vier teams die competitie speelden bij de Koninklijke Nederlandse Biljartbond. De sport was populair toen.”

Toen er een andere kastelein kwam was het gedaan met het biljarten. Ko en een heel stel anderen gingen kegelen. Op Sint-Marten en bij een centrum aan de Spijkerlaan. Ko: “Dat was leuk, maar het stopte na verloop van tijd ook weer. Toen heb ik het biljarten weer opgepakt. Je verleert het niet, hè.”

Gezelligheid
Nu geniet hij van zijn wekelijkse biljartavondjes bij De Tol. Ze begonnen er ooit met z’n achten. Vier zijn er inmiddels overleden en met zijn 85 jaar is Ko nu veruit de oudste. En de beste, maar daar staat hij zich niet op voor. “Het gaat om de gezelligheid. Op die woensdagen zijn we gewoon een avondje-uit.”

Hij verwacht het nog wel even vol te houden. De voormalig typograaf/handzetter en later medewerker van Rijntechniek (een groothandel in gasflessen en chemische producten) voelt zich goed. Ko Regterschot: “Ik biljart, ik fiets veel, ik vis en ik tuinier. Ik kreeg pas nog complimenten van de jongens van het biljarten dat mijn tuin er zo mooi bij ligt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden