Verhalen van toen voor kinderen van nu


Marina van Geel laat trots haar boek zien: "Het ziet er gewoon heel mooi uit."
Marina van Geel laat trots haar boek zien: "Het ziet er gewoon heel mooi uit."

Verhalen van toen voor kinderen van nu

Schrijven is in en steeds meer mensen besluiten hun pennenvruchten in boekvorm uit te geven. Zo ook Marina van Geel uit Duiven. Van de hand van de gepensioneerd lerares van basisschool De Wiekslag verscheen recent: ‘Nieuwe verhaaltjes in een oud jasje (van stad naar platteland)’.

Sommige debuterende schrijvers hebben torenhoge verwachtingen. Dat geldt niet voor Marina van Geel (73). Ze is bescheiden en beseft dat ‘Nieuwe verhaaltjes in een oud jasje (van stad naar platteland)’ een uitgave is die in kleine kring zijn weg zal vinden. Maar dat neemt niet weg dat het voor de doelgroep een heel leuk lees- en doe-boek is. Die doelgroep zijn kinderen van zeven tot pakweg tien jaar. Kinderen die zelf kunnen lezen, maar het ook heerlijk vinden om te worden voorgelezen.

Zoals iedere schrijver heeft Marina van Geel een eigen verhaal. Het verhaal van een lerares met een rijke fantasie, die de verzonnen verhaaltjes die ze vertelde aan haar kleindochters op een gegeven moment ook toevertrouwde aan het papier (lees: de computer). De verhalen hing ze op aan het overbekende aap-noot-mies-leesplankje, waar in de vorige eeuw hele generaties mee opgroeiden. De (vijftien) verhalen geven een tijdsbeeld van toen en zo maken kinderen van nu op een leuke en ludieke manier kennis met de jaren waarin hun grootouders opgroeiden.

Marina: “Ik heb mijn eigen herinneringen gebruikt. Aan Delft bijvoorbeeld, waar ik geboren ben, en aan de Achterhoek, waar ik als kind heerlijke vakanties heb doorgebracht. Gaandeweg kwam er steeds meer lijn in en op een gegeven moment heb ik besloten de stoute schoenen aan te trekken en in eigen beheer een boekje uit te geven.”

Ze is tevreden over het resultaat, al laat ze de inhoud graag ter beoordeling van de lezer. “Als ik zeg ‘tevreden’, dan doel ik op de fraaie wijze waarop het boek is uitgevoerd. De vormgever is een voormalig leerling van De Wiekslag. Dat is wel een leuke bijkomstigheid. Het boek is in de kantlijn geïllustreerd met tekeningen van mijn kleindochters en het ziet er gewoon heel mooi uit. Met bij ieder verhaal ook ruimte voor een tekening. Zo kan het boek voor ouders en grootouders een leuke herinnering worden aan de tijd dat hun kinderen en kleinkinderen jong waren.”

Nu het eerste boekje er is gaan de gedachten van Marina van Geel steeds vaker naar een tweede uitgave. De verhalen daarvoor heeft ze al klaar en eigenlijk vindt ze die nog beter dan die in het nu verschenen, ietwat ‘zoete’ boek. Marina: “Iets spannender en met wat meer diepgang.” Toch zal het op z’n minst nog enige tijd duren voor deel 2 verschijnt. Marina: “Een boek uitgeven in eigen beheer kost geld en het groeit me niet op de rug. Ik ga sparen en dan komt het er wellicht ooit van. Het zou leuk zijn, want ik heb de smaak van het schrijven echt te pakken.”

‘Nieuwe verhaaltjes in een oud jasje (van stad naar platteland)’ kan worden besteld via email: vangeel007@hetnet.nl. Het boek kost 15 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden