Senioren zijn goed af in Groessen


Enkele impressies van de seizoensafsluiting van Seniorensociëteit Groessen in Zalencentrum Gieling.
Enkele impressies van de seizoensafsluiting van Seniorensociëteit Groessen in Zalencentrum Gieling. (Foto's: René Nijhuis Fotografie)

Senioren zijn goed af in Groessen

De Seniorensociëteit Groessen besloot ondanks corona tot het houden van een seizoensafsluiting, in Zalencentrum Gieling. Meer dan honderd mensen kwamen opdagen. Ze genoten van elkaar, van een lezing en van een witte boterham met een gebakken ei en spek.

De stelling dat je als senior die eenzaamheid geen kans wil geven goed af bent in Groessen, is heel goed te verdedigen. Er gebeurt van alles in het dorp, veelal bij Zalencentrum Gieling (de thuisbasis van de Seniorensociëteit) en in het Dorpshuis. Neem de sociëteit. Een club die een paar jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen en die vervolgens in no time groeide tot 240 leden. De ondergrens is overigens niet strak bepaald. De jongste leden zijn tussen de 55 en 60 jaar.

Activiteiten van de sociëteit worden goed bezocht, gemiddeld zo’n honderd mensen. Een memorabel hoogtepunt was een weekje Sauerland vorig jaar. Er waren twee touringcars nodig om de 84 deelnemers naar de plaats van bestemming te brengen, en de verhalen over hoe gezellig het was gaan nog steeds rond. Voorzitter Sjef Holland (72): “We hadden voor dit jaar weer zo’n reisje in de planning zitten, maar vanwege corona kan het helaas niet doorgaan.”

Zoals er meer activiteiten vanwege het virus moesten worden afgelast. Toch besloot het sociëteitsbestuur de seizoensafsluiting wél door te laten gaan. Benadrukt werd dat de regels (anderhalve meter!) nageleefd moesten worden.

De middag werd geopend door Guus Ketelaar die tips gaf over zaken waar ouderen mee te maken kunnen krijgen, zoals vallen, inbraak en babbeltrucs. Daarna was er voor iedereen brood uit het vuistje met een gebakken ei en spek, en werden onderling de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Sjef: “Een geslaagde middag. Het afstand houden lukte redelijk. Als ouderen weten we dat dat belangrijk is. We behoren allemaal tot de risicogroep.”

Sjef Holland vond het ook fijn voor Gieling dat de bijeenkomst doorgang kon vinden. “Als horecabedrijf is het voor Gieling een lastige tijd. Wij worden er altijd gastvrij onthaald en dan is het ook prettig voor hun als een geplande bijeenkomst door kan gaan.”

Desgevraagd wil Sjef Holland, zelf een geboren en getogen Groessenaar, nog wel even terugkomen op de stelling dat je als senior die eenzaamheid geen kans wil geven goed af bent in Groessen. “Dat zou inderdaad best eens zo kunnen zijn. Natuurlijk is er een verschil tussen oer-Groessenaren zoals ik en mensen van buitenaf die hier zijn komen wonen. Maar mijn ervaring is dat als je je als nieuwkomer openstelt, Groessenaren zich ook openstellen voor jou. Ik geef altijd mijn buurman als voorbeeld. Een Amsterdammer die hier helemaal is ingeburgerd.”

Naast bijeenkomsten organiseert de Seniorensociëteit maandelijks een aanschuifdiner bij Gieling. Een activiteit die niet moet worden verward met de dorpsdiners die vrijwilligers van de Groessense Kookclub twee keer per maand serveren in het Dorpshuis. De organisaties bestaan naast elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden