V.l.n.r.: boven De Kaastobbe, Liemers Lam, Een Mooie Dag. V.l.n.r.: onder De Groene Schuur, Liemers Fietsen en Wilting Groente & Fruitkwekerij.
V.l.n.r.: boven De Kaastobbe, Liemers Lam, Een Mooie Dag. V.l.n.r.: onder De Groene Schuur, Liemers Fietsen en Wilting Groente & Fruitkwekerij.

De regio Liemers perfect gepromoot

Liemers Trots is een organisatie die het gebruik van streekproducten en de kennis erover wil bevorderen. Tegelijkertijd is het een netwerkorganisatie van producenten en verwerkers van diezelfde, Liemerse streekproducten. Recent is een brochure verschenen: ‘Reis door het Liemers landschap’. Zorg dat u hem te pakken krijgt die kaart en trek erop uit.

Liemers Trots, opgericht door agrariërs en kwekers in het gebied, bestaat al sinds 2010. Na een enthousiast begin kakte het wat in, maar sinds enkele jaren laat Liemers Trots weer regelmatig van zich horen. De brochure ‘Reis door het Liemers landschap’ mag gerust als een hoogtepunt worden gezien. Informatief, handig en prachtig vormgegeven. “Ja, we zijn er best trots op”, zegt bestuurslid Roelof Ruizendaal uit Groessen. “We hopen er een breed publiek mee te bereiken. De 180.000 inwoners van de Liemers, maar ook recreanten die het gebied aandoen.”

De brochure bevat een duidelijke kaart van de Liemers, waarop alle bedrijven die meedoen met een nummer staan ingetekend: streekgenoten, producenten, horeca-etablissementen en ambassadeurs. Streekgenoten zijn de producten en verwerkers in het gebied die hun producten niet alleen via de gebruikelijke kanalen maar ook via eigen boerderijwinkels verkopen. Producenten hebben geen eigen winkels en de vermelde horeca-uitspanningen hebben producten van streekgenoten en producenten op hun kaart staan. Ambassadeurs tenslotte zijn niet-agrarische bedrijven in het gebied die de visie en missie van Liemers Trots nadrukkelijk onderschrijven. Alle participanten worden op de achterzijde van de kaart kort omschreven en er staat een fotootje bij van de betreffende ondernemers.

Roelof Ruizendaal kent de Liemers goed. Hij woont al sinds 1963 in Groessen en runde daar jarenlang een gloriosakwekerij. Tegenwoordig geniet hij van zijn pensioen en zet hij zich vanuit liefde voor het gebied vrijwillig in voor Liemers Trots. Roelof: “Zo bekend als de Achterhoek is, zo onbekend is de Liemers. Terwijl het een mooi en divers gebied is. Ik denk dat die relatieve onbekendheid te maken heeft met het feit dat mensen uit de Liemers van nature geen borstkloppers zijn. Hier wordt gewerkt. De tuinders, kwekers en telers die zijn aangesloten bij Liemers Trots zijn zonder uitzondering professionals. Mensen die met vakmanschap en enthousiasme ondernemen. Met Liemers Trots willen we ze meer bekendheid geven.” De aangesloten bedrijven zijn gecertificeerd en daarmee gerechtigd het keurmerk ‘Liemers Trots streekproduct’ te gebruiken. Roelof Ruizendaal: “We hanteren strenge criteria. Het gaat ons om pure producten die zorgen voor een andere, échte smaakbeleving. Ik zou zeggen: neem de proef op de som en bezoek de veertien boerderijwinkels in de Liemers.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden