Fay Wielinga: "Natuurlijk heb ik er wel vertrouwen in en ook heel veel zin.  En lukt het niet, nou ja, dan kom ik gewoon weer naar huis.”
Fay Wielinga: "Natuurlijk heb ik er wel vertrouwen in en ook heel veel zin. En lukt het niet, nou ja, dan kom ik gewoon weer naar huis.”

Fay (17) gaat voetballen in Amerika

Twee jaar geleden wisselde de Westervoortse voetbalster Fay Wielinga van club. Ze stapte over van AVW’66 in Westervoort naar Eldenia in Arnhem. Nu zet ze, op 17-jarige leeftijd, de volgende stap. Die is wel wat groter. Van Eldenia gaat ze naar het voetbalteam van het Southwest Tennessee Community College in Memphis in Amerika.

Ze vindt het loeispannend en dat is niet zo vreemd. Op donderdag 13 augustus stapt Fay Wielinga in het vliegtuig naar Amerika. Niet voor een vakantietje, maar in principe voor minimaal twee jaar. Dat is de looptijd van de overeenkomst, een zogenaamd scholarship, die ze heeft afgesloten met de club in Memphis. Naast voetballen (zes keer in de week trainen) gaat ze er studeren. Fay: “Ik heb de havo. In Amerika ga ik een algemene vervolgstudie doen. High School noemen ze het.”

Veel interessanter natuurlijk is het voetballen. Fay vertelt hoe ze zover is gekomen. “Toen ik klein was heb ik gezwommen, geturnd en gevoetbald. Uiteindelijk heb ik voor voetbal gekozen. Eerst bij AVW’66 en later in een combinatieteam met Sportclub Westervoort. Twee jaar geleden ben ik naar Eldenia gegaan. Dat is dé club als het gaat om vrouwenvoetbal in deze regio. Ik heb me daar goed doorontwikkeld, al vind ik mezelf echt niet supergoed. Ik kan een balletje raken, dat wel.”

Met haar vader en moeder en een trainer van de René Meulensteen Academy (waar ze extra trainingen volgde) besprak Fay haar wens naar Amerika te gaan. De organisatie KingsTalent werd ingeschakeld en regelde een aantal praktische zaken. Uiteindelijk kon Fay kiezen uit liefst acht aanbiedingen van colleges. Het werd het Southwest Tennessee Community College, dat alle kosten van haar verblijf voor zijn rekening neemt. Fay: “Het is de school in Memphis geworden omdat ik met de trainer daar een heel goed Skype-gesprek had. Ik denk gewoon dat ik daar het meest op mijn plaats ben.”

Ze gaat wonen in een huis met drie andere speelsters. Twee uit Amerika en een uit Ierland. Het team waarvoor ze gaat uitkomen, speelt in de 'First Division'. Het niveau van die klasse ligt zeker hoger dan bij Eldenia, maar daar ziet Fay niet tegenop. Bij Eldenia heeft ze laten zien haar mannetje te staan. Bovendien kan ze op veel posities uit de voeten. Haar kwaliteiten zijn snelheid, tactisch inzicht, creativiteit en een ijzeren mentaliteit. Bovendien is ze sociaal sterk. Kay bescheiden: “Als anderen het zeggen zal dat wel zo zijn.”

Voorlopig gaat ze voor twee jaar. Studeren en voetballen. Ze hoopt zich in de kijker te spelen, zodat ze daarna kan doorstromen naar een universiteitsteam. Daar zou ze dan een vierjarige opleiding kunnen doen, uiteraard weer in combinatie met voetballen. Fay: “Maar dat is nog ver weg. Ik moet nog beginnen. Natuurlijk heb ik er wel vertrouwen in en ook heel veel zin. Hier ga ik nooit spijt van krijgen. En lukt het niet, nou ja, dan kom ik gewoon weer naar huis.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden